Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Carles Carreras (dir): Atles de la Diversitat. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 2004; 332 pp. ISBN 84-412-0922-7.   Notícia de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

Col·lecció de 150 fulls cartogràfics en els quals s’apleguen uns 250 mapes, la majoria dels quals planisferis de grans dimensions, amb l'afegit de fotografies, diagrames i bibliografia, així com de textos breus amb suggeriments de claus de lectura (*). La incorporació de textos, diagrames i fotografies pot fer pensar, més aviat, en un àlbum. No és pas així. El gavadal de documentació gràfica continguda a cadascun dels fulls, presentats tots a doble pàgina, proposa la interpretació geogràfica de tantes altres temàtiques al·lusives al títol de l'obra i, per això mateix, justifica plenament l'adscripció del llibre al gènere dels atles. En aquest domini, cal donar per bona la intenció expressada al text introductori pel director científic de l'obra, el Dr. Carles Carreras, en afirmar que "es tracta d'una col·lecció de mapes que té una coherència interna de continguts i una coherència formal ben aparent, que combina projeccions, escales, enfocaments, símbols i colors, i que intenta reflectir tant com es pot la diversitat de què es tracta, intentant lligar, doncs, forma i contingut." (**) En aquest context cal deixar constància de la direcció cartogràfica menada pel Dr. Sergi Martínez Rigol.

La idea de diversitat que l'Atles procura transmetre als lectors és la d'aparellar tot allò de local i de global que hi ha al món contemporani, "imbrincats més encara que les dues cares d'una mateixa moneda, però separadament en la seva anàlisi, defungint el

 

concepte de glocal que alguns han proposat". La proposta, doncs, resta en un terme mitjà entre el concepte de diversitat com a "nostàlgia" d'un equilibri perdut i d'improbable redreç entre local i global i l'arravatament altermundista forassenyat. Aquest enfocament medià sembla lligar prou bé amb l'expressió cartogràfica de les identitats primàries que contenen altres identitats les quals constitueixen la diversitat que l'Atles procura estudiar a escala mundial: "arribar al reconeixement de les altres identitats requereix l'ús d'altres escales d'anàlisi. Perquè cada lloc, alhora, és també divers i la generalització cartogràfica que aquí s'ha aplicat simplifica molta informació de detall per facilitar-ne la lectura."

A més a més, Carreras assegura que la geografia és el domini científic idoni per a menar l'estudi de la diversitat. És una ciència amb vocació per a l'estudi de la diferència i és


(*) En la relació del gairebé centenar d’autors i autores dels textos de suport hi hem arreplegat els consocis Jordi Domingo, Rafael Giménez, Jordi Pascual, Marga Pradas, Josep Ma. Rabella, Joaquín Recaño, Joan Eugeni Sánchez i Joan Vilà-Valentí; en l’apartat d’agraïments es fa especial esment a la tasca de suport desenvolupada per Hermínia Pujol.

(**) Tots els textos entre cometes han estat copiats de la introducció del Dr. Carreras titulada “Llibertat i diversitat”, pp. 12-19. He omès deliberadament la referència de la pàgina de cadascun.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
25 de febrer de 2008
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat