Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Carles Carreras (dir): Atles de la Diversitat. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 2004; 332 pp. ISBN 84-412-0922-7.   Notícia de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

per això que l'equip redactor ha maldat per recollir totes les variables disponibles a l'actualitat. "Com és lògic, ha resultat molt difícil, si no impossible, arribar a conèixer-les totes, arribar a ponderar totes les informacions que seria interessant d'estudiar i que caldria analitzar". La llista dels redactors dels textos amb les claus de lectura revela que l'obra, tot i estar basada en el domini de la geografia humana, ha recollit els punts de vista d'una munió de professionals de procedència acadèmica molt diversa.

Els objectius: "identificar, a escala mundial, unes noves unitats socials que substitueixin els Estats i puguin ésser els protagonistes reals del Món del segle XXI". Un pèl fort, sens dubte. Perquè les variables continuen classificades i detallades per Estats, "cosa que ha obligat a seguir-ne emprant el mapa com a base". "Amb aquesta intenció s'ha volgut anar acumulant coneixement per tal de poder començar a pensar en la possibilitat il·lusionadora d'aproximar-nos a la creació d'un autèntic Parlament dels Pobles del Món (***), que permeti ampliar i aprofundir l'àmbit d'actuació de les Nacions Unides, tot superant-ne les seves limitacions actuals, tal com proposaven els papers fundacionals del Fòrum Universal de les Cultures, Barcelona 2004." En efecte, l'obra fou preparada per a

 

aquest esdeveniment i la seva publicació va ser patrocinada per la UNESCO (París) amb el recolzament decidit del seu president, el tortosí Federico Mayor Zaragoza, el qual signa un dels pròlegs.

En aquest camí, objectius concrets i directes serien: ajudar a entendre el Món als ciutadans contemporanis; aportar noves dades i noves informacions; i ajudar a pensar en plural "que permeti l'aplicació dels principis de la democràcia, de pau, de diversitat i de tolerància i d'interculturalitat que necessàriament hauran de regir les relacions socials del nostre segle XXI."


(***) Un neguit que honora la trajectòria cívica del professor Carreras i que ve de molt lluny. Citaré només un paràgraf del relat autobiogràfic del professor i director de teatre Ricard Salvat recollit per JM. García Ferrer i JM. Martí Rom (Ricard Salvat. Barcelona: Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya, 1998; p. 78.): "Jo vaig ésser fins a l'últim moment al Consell Mundial de la Pau, sense voler abandonar el vaixell. Un altre que recordo també fins al final va ésser Antonio Gades. Al grup català érem en Jesús Ma. Rodés, excap de l'Escola de Mossos d'Esquadra, el geògraf Carles Carreras, Jaume Rodri (de gran implicació a Esquerra Republicana), Josep Verde i Aldea, molts capellans o excapellans, etc. [...] Es va ensorrar d'una forma anunciada, com tot el bloc comunista." I significativament, tot i ser dit de passada, Salvat i Rodés són inclosos en la nòmina d'agraïments que tanca la introducció de l'Atles de la Diversitat.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
25 de febrer de 2008
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat