Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Joan Nogué; Joan Romero (editors): Las otras geografías. Ed. Tirant lo Blanc. València, 2006 (Col. Crónica); 557 pp. ISBN 84-8456-663-3.   Notícia de MD. Garcia : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

En la història recent de la geografia universitària espanyola, els llibres de referència o de text, originals i innovadors com aquest, han estat un rara avis. No hem tingut res de comparable als llibres de text publicats per l'Open University en la geografia britànica i la internacional, que han jugat un paper clau en la renovació de l'ensenyament (i fins i tot de la recerca) de la nostra disciplina i no només al món anglosaxó. Doncs bé, crec que els nostres editors volen jugar un paper similar al de l'Open University, tal com ens demostren no sols amb el llibre que ara ressenyem, sinó també amb el llibre que van coordinar i coautoritzar el 2004, titulat Geografía Humana: procesos, riesgos e incertidumbres en un mundo globalizado.

Las otras geografías és un títol segurament molt pensat. En paraules dels autors, estem vivint "temps precaris, temps hostils, temps incerts" i a "les noves i velles preguntes" hem de donar "velles i noves respostes" (p.14). A més Joan Nogué i Joan Romero estan convençuts de la rellevància cada dia més gran del saber geogràfic en el món d'avui; sigui quin sigui el tema, social, cultural, polític o econòmic, la geografia esdevé imprescindible. Però les dinàmiques territorials no sempre es visualitzen amb facilitat mitjançant els temes tradicionalment

 

estudiats per la geografia universitària. Per tant, els autors es concentren a estudiar les "altres geografies", és a dir "aquelles expressions geogràfiques de la contemporaneïtat poc estudiades habitualment per la seva intrínseca dificultat i accessibilitat, o per la seva aparença invisible, intangible, efímera i fugaç" [11]. El resultat és un text de geografia humana –perquè la geografia física hi és poc present- atraient i poc convencional. Un text poc convencional i, a la vegada, agosarat i crític, en el qual es dóna veu a aquells o aquelles que normalment no en tenen, o en tenen poca, o són "invisibles" com les "altres geografies".

Els editors han sabut coordinar amb èxit quasi una trentena d'especialistes (17 homes i 14 dones) que representen no sols les diferents orientacions de la geografia contemporània a casa nostra i a altres països, sinó també d'altres especialistes de diverses disciplines (arquitectura, dret, periodisme, economia, etc.). A més, aquesta trentena d'especialistes procedeixen de 20 universitats i centres d'investigació d'un ventall força ampli de països (Argentina, Brasil, Canadà, Espanya, França i Mèxic), ventall que s'amplia sàviament amb els representants d'un parell d'organitzacions no governamentals, Oxfam i Médecins sans Frontières (tot això és un mèrit, sens dubte, dels editors).

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
10 de febrer de 2008
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat