Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Montserrat Galera, Francesc Roca i Salvador Tarragó: Atlas de Barcelona. Siglos XVI-XX. Barcelona: Colegio Oficial de Arquitectos de Cataluña y Baleares, 1972; 538 pp. amb 300 làmines comentades + 149 notícies d'altres peces. Presentació de Pau Vila. / 2a ed.: Atlas de Barcelona. Barcelona: Col•legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya, 1982; 1067 pp. amb 435 làmines comentades (cat., esp., ang.) + 159 notícies d'altres peces. Presentació de Pau Vila. ISBN 84-7080-205-4.   Presentació de P. Vila : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

Baixeras. Mentrestant, al sector del port, l'enderrocament de la muralla de mar permeté l'obertura del passeig avui conegut per passeig de Colom, i en el vessant intern de Montjuïc s'ordenarà el Poble Sec, tot perfilant-se el Paral•lel. Aquesta particularitat serà la motivació dels plans d'enllaç amb els pobles veïns, l'agregació dels quals era ambicionada pel municipi. Tots aquests retocs urbanístics s'anaren incorporant als plans publicats espaiadament, que mostraven un avenç lent en l'ocupació de l'Eixample.

Existia el problema dels enllaços amb els pobles veïns i es preveia una coordinació d’infraestructures. L'actitud del municipi s'orientà cap a l'inici de les agregacions, que foren realitzades contra la voluntat dels ajuntaments afectats i consumant-ne la descaracterització. Lamentablement, els contactes urbanístics entre aquests municipis i l'Eixample foren realitzats per absorció, sacrificant les característiques pròpies d'aquells municipis a la conveniència d'unificar infraestructures. Fou un exemple d'abús de centralització, que, avui, està en vies de repetir-se en proporcions més grans a partir de plans més ambiciosos, a mesura que les onades immigratòries els fan ineficaços.

El problema dels enllaços fou una de les conseqüències d'encarregar el projecte a Jaussely. Aquest arquitecte realitzà un plantejament fastuosament monumental, al marge de les possibilitats de l'economia local, sense tenir en compte el "cor" de la ciutat,

 

sense resoldre el problema de la plaça de les Glòries, ni plantejar-se degudament els col•lectors vials de trànsit exterior en fer de la Meridiana un passeig-jardí. Malgrat tot, tingué alguns encerts, com el traçat d'un passeig marítim i de cinturons de Ronda.

Amb l'Atlas de Barcelona a les mans i amb la lectura dels textos que acompanyen els gràfics es pot veure l'evolució urbana de la ciutat, des del nucli del Tàber fins a la línia muntanyosa que tanca el pla.

 

Avui, amb els antics pobles, es confonen amalgamacions caòtiques, amb nomenclatura inversemblant, gairebé sense espais d'esbarjo per als veïns. Són problemes urbanístics que cal solucionar ara, i evitar en el futur, com es proposa el Col•legi d'Arquitectes amb la col•laboració dels barris i l'acord entre els municipis afectats, dins de les possibilitats de la terra i a favor del benestar dels homes.

[Pau Vila, Guatemala (C.A.), 30 de desembre de 1971]

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
26 d'octubre de 2007
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat