Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
[Pau Vila]: La Divisió Territorial de Catalunya. Barcelona: Conselleria d’Economia; Generalitat de Catalunya, 1937, VIII + 116 pp. + índexs. Edició facsímil (Esplugues de Llobregat: Editorial Seix Barral, 1977; ISBN 84-322-9508-6) amb un pròleg de Manuel Ribas i Paraules liminars per a l’Assemblea de la Seu d’Urgell de l’Àmbit VIII del Congrés de Cultura Catalana, per Pau Vila.   Pròleg i paraules liminars (1977)  
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

L’àmbit VIII del Congrés de Cultura Catalana, creat per a estudiar i promoure “l’ordenació del territori”, ja des d’un bell inici posava al costat del treball principal, col•lectiu i didàctic (condensat a l’escrit de Resolucions final), un altre de més isolat i escadusser que tendia a deixar fites dels documents que podem anomenar clàssics, dins la curta història de les Ciències i Tècniques del Territori a Catalunya.

Documents clàssics, és a dir, documents passats però actuals; o bé el testimoniatge d’unes intencions que encara considerem vàlides; o bé una eina de treball per a tots per als qui avui afrontem els mateixos problemes.

Entre aquests, l’avantprojecte del Pla de Distribució de la Superfície de Catalunya, més conegut amb el nom de Regional Planning; i avui, La Divisió Territorial de Catalunya, publicada l’any 1937 per la Generalitat de Catalunya.

En acompanyar ara, amb aquest proemi, el facsímil de l’edició original, sembla imprescindible dedicar uns moments de reflexió al tema –sempre viu– de la divisió territorial del Principat.

 

Ordenar un territori és, al cap i a la fi, clarificar-ne –per tal de reforçar-la després– l’estructura. I, com que una estructura es compon de parts, per clarificar una estructura territorial cal començar per escatir-ne les delimitacions d’aquells components que en diem comarques.

Quaranta anys després d’ésser escrits els textos que avui reimprimim per a divulgació i coneixement de tothom, el concepte de comarca ha adquirit una nova fesomia i s’insereix en una nova jerarquia d’agrupacions territorials que ha estudiat la Ciència Urbanística.

No esperem ser titllats de partidistes si afirmem:

  1. que l’estructuració del territori recolza en els mateixos fets urbans que acull; i
  2. que el territori, directament o indirecta, tendeix avui a ésser un fet total i contínuament urbà (per bé que discontínuament edificat).
Avui, la comarca no seria altra cosa que la moderna dimensió de la ciutat, suma de components visibles i invisibles, però ambdós

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
7 de maig de 2007
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat