Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Juli Esteban i Àlex Tarroja (dirs.) : Anuari Territorial de Catalunya 2003. Barcelona: Societat Catalana d'Ordenació del Territori, 2004; 333 pp.; presentació de Margarida Castañer. ISBN 84-7283-746-7.   Ressenya de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

Josep Vila), "Territori i habitatge" (Maria Herrero), "Una política ferroviària per a Catalunya" (Jordi Julià), "Salvem la costa?" (Ricard Pié) i "Noves alternatives en les polítiques de l'aigua a Catalunya" (David Saurí). Pràcticament, doncs, una selecció o combinat reforçat de les Juntes de Govern recents. I després... Òbviament, el cos de l'Anuari són els articles en els quals es descriuen els conflictes. Cal deixar constància del bon treball efectuat pels redactors de cadascun: Josep Báguena, Xavier Boneta, Maria Herrero, Anna Jimènez, David Mongil, Alfons Olmo, Sergi Saladié, Àlex Tarroja i Manela Tomàs. Per la seva qualitat i excel·lència, convindria que un bon nombre d'aportacions s'ampliessin amb capteniment en forma d'articles o monografies.

El llibre es remata amb els imprescindibles índexs de topònims, d'antropònims, d'institucions i d'acrònims. Molt bé. D'entre aquests darrers trobem 'URS', amb una sola 'S', explicitada com a "Unión de Repúblicas Socialistas Soviéticas" mentre que, per posar una comparança reveladora, l'acrònim 'PP' és declarat com a "Partit Popular".

 

En l'índex d'antropònims, a més dels ja citats abans també he localitzat els següents consocis: Yvette Barbaza, Carme Bellet, Ramon Boter de Palau, Rufí Cerdan, Joan Ganau, Joan López, Carme Miralles, Francesc M. Muñoz i Manuel de Solà-Morales. Massa pocs? Així m'ho sembla. Seria bo que la Junta de Govern de la SCOT difongués una crida a la participació, amb la reglamentació que calgui, a tots els socis i sòcies.

Anecdotaris a banda, ni tots els índexs del món aconseguirien facilitar la consulta de l'Anuari com ho podria fer l'hipertext. En efecte, tal i com també insinua l'Àlex Tarroja, caldria disposar els textos en suport HTML i en xarxa. Així, també es facilitaria la mobilització de l'enorme potencial informatiu dels webs els enllaços dels quals figuren con a documentació complementària de cada conflicte. L'acomodació i l'oferiment de l'Anuari en el web de la SCOT faria molt fàcil la seva actualització periòdica. Possiblement, no caldria pas esperar un any per fer-ho. És clar que, en aquesta tessitura, l'Anuari hauria d'esdevenir l'aparador d'un possible Observatori dels Conflictes Territorials. Resti com a suggeriment d'aquest soci de la SCOT. [pau alegre, agost de 2005]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
28 d'octubre de 2005
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat