Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Carles Carreras (dir.): Geografia General dels Països Catalans. V : el turisme, el comerç i les finances. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1994; 359 pp. Prefaci de Francesc Cabana i Vancells; presentació de Carles Carreras. ISBN 84-7739-705-8.   Ressenya de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

Per a acabar, i ens dóna la sensació que se li hauria d'haver concedit més amplitud, precisament en un llibre de geografia, amb una anàlisi detallada de la xarxa financera actual, incloent-hi els darrers avenços tecnològics i les relacions estretes entre finances i ciutat.

Núria Benach, cap de redacció de l'obra, repeteix intervenció. En el capítol sisè tracta el tema els serveis a la producció [pp. 283-312]. És un aspecte cabdal, l'aproximació al qual s'entrebanca el més sovint en la manca de dades estadístiques oficials i fiables. No és el cas aquí. L'autora aprofita les que existeixen per a presentar una visió acurada de la concentració territorial d'aquest tipus d'empresa, així com també de les seus socials de les grans empreses multinacionals localitzades als Països Catalans. Finalment, aborda l'estudi de les empreses pròpiament de serveis per subsectors, cosa que permet una visió general, per bé que molt centrada en l'àrea metropolitana de Barcelona i d'altres ciutats destacades de l'àmbit d'estudi.

 

Finalment, Isidor Cònsul, crític literari, ha redactat les visions sobre el turisme, el comerç i les finances que la literatura ha fet al llarg dels anys. Aquesta producció literària sobre uns temes tan prosaics i relativament contemporanis és lògicament desigual, més important pel que fa al turisme, molt per sobre dels altres aspectes. Tanmateix, l'autor ha assolit de fer-ne un antologia força representativa, en consonància amb el que ha fet en els volums anteriors.

Com passa en tots els volums, l'apartat gràfic té una importància destacada. Gosaria dir que en el present encara ho és més. Un petit mostratge em revela que la superfície del volum esmerçada per a la il•lustració ronda al voltant del seixanta per cent. Proporció aclaparadora, bona part de la qual en fotografies excel•lents i, en el cas de l'apartat del turisme, reveladores. En canvi, és de poc interès, si no és per les arts decoratives manifestades pels edificis, en el capítol de els activitats financeres. [pau alegre]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
9 de maig de 2005
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat