Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Lluís Solé (1951): El Pirineu. El medi i l’home. Tremp: Garsineu, 2004; 441 pp + un mapa despl. Pròleg de Carmina Virgili i Rodón i Joan Vilà-Valentí. Traducció de Clara Luti Solé. ISBN 84-95194-71-6.   Fragments del pròleg : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

Lògicament és l'anàlisi de l'estructura tectònica el que ha quedat més endarrerit a causa dels recents estudis geofísics de la nostra Serralada. En canvi, les observacions sobre les antigues peneplanes i les formes estructurals fossilitzades pel mantell de pudingues terciàries conserven en gran part tota la validesa i són un magnífic exemple de descripció del paisatge, en què el rigor científic i el valor pedagògic s'uneixen a una certa qualitat literària. Igual succeeix amb l'estudi del modelat glacial i de la xarxa hidrogràfica. Són especialment interessants les observacions de l'autor sobre els nivells i l'origen de les terrasses fluvials i llur relació amb les morenes, fets que han estat confirmats per estudis posteriors.

[...]

L'estudi del éssers vius es concreta especialment en l'anàlisi de la vegetació pirinenca i en la seva disposició en pisos o estatges. Es repeteix en aquest capítol un fet que, com en altres casos anteriors, apareix sovint en l'estudi dels fets físics o naturals. En efecte, l'autor apunta de tant en tant les limitacions o les possibilitats que respecte a la instal•lació i acció humanes en el territori

 

poden representar la presencia i les molt diferents característiques de la natura, tan diversificada; cada estatge de muntanya és ben divers en formes de relleu, en condicions climàtiques, hídriques i edàfiques i en tipus de vegetació: alzinars al pis basal, boscos caducifolis predominats a l'estatge montà i espècies coníferes al subalpí i finalment extensos prats alpins en els nivells més elevats. Els grups humans efectuaran uns diferents aprofitaments de la vegetació de cada estatge i al mateix temps apareixeran unes diverses formes d'instal•lació de la població i evidentment també unes diverses formes d'activitats econòmiques.

Així, doncs, sorgeixen i es mantenen unes tasques i unes actituds humanes contrastades, d'altra banda ben peculiars dels homes muntanyencs, que es presenten esglaonades. Referint-nos a les esmentades activitats parlarem de modes o gèneres de vida – del francès genres de vie –, concepte après de l'escola geogràfica francesa, molt influent llavors entre els geògrafs catalans, i representada a Barcelona per la destacada figura de Pierre Deffontaines, director durant vint-i-cinc anys de l'Institut Francès de la nostra ciutat.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
5 de març de 2005
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat