Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Joan Tort; Pere Tobaruela : Okorobikó: una biografia de Jordi Sabater Pi. Barcelona: la Magrana, 2003 (National Geographic / Adventure Press); 223 pp. ISBN 84 8264 505 6   Introducció dels autors (fragment) : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

L'obra que el lector té a les mans és una aproximació a la vida i l'obra de l'etòleg i naturalista Jordi Sabater Pi. És essencialment una biografia, per bé que amb unes especificitats d'estructura i d'estil derivades del seu particular procés d'elaboració. No és, malgrat la impressió que pugui fer a primera vista, un text autobiogràfic. Si, com a autors, hem adoptat la primera persona com a pauta narrativa ha estat bàsicament per un criteri de mètode: una determinada manera d'organitzar i presentar els materials, la substància en què es fonamenta aquest llibre.

El doctor Sabater, que va néixer el 1922, que ha passat una bona part de fa seva vida a la Guinea Equatorial i que actualment continua exercint algunes de les seves ocupacions predilectes – com ara dibuixar, pronunciar conferències i dirigir recerques –, ha tingut una vida rica i diversa en múltiples sentits. És conegut internacionalment per les seves aportacions en etologia i primatologia, però en realitat ha dut a terme una tasca significativa en plans diversos de la ciència, de la cultura i de la societat. Ha estat una

 

persona dotada d'una voluntat i d'una capacitat de treball extraordinàries, que ha deixat una estela en el pla científic que seria mereixedora, per si sola, d'una recerca específica. Però amb aquest llibre no hem volgut anar tan enllà. Conscients del que significa reconstruir amb profunditat els múltiples vessants de la seva trajectòria, hem optat per un criteri bàsic de contenció. Per això, el nostre propòsit ha estat oferir una visió de síntesi dels fets vitalment rellevants del professor Sabater, i també de les seves actituds, del seu pensament i de les seves idees en general.

Okorobikó és un títol llargament meditat i que resumeix, en la concisió d'una sola paraula – un nom de lloc –, les peculiaritats de la trajectòria personal, geogràfica i investigadora del doctor Jordi Sabater. Una paraula, com el mític Macondo, de García Márquez, o Antaviana, de Pere Calders, que és l'expressió de tot un univers de significats, i que simbolitza, com un estendard, la profunda vocació africanista del nostre personatge.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
27 de setembre de 2004
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat