Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Carles Carreras (dir.): Geografia General dels Països Catalans. IV : les ciutats. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993; 373 pp. Prefaci de Joaquín Bosque Maurel; presentació de Carles Carreras. ISBN 84-7739-541-1.   Ressenya de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

El primer capítol, escrit per Rosa Tello i Robira, de la Universitat de Barcelona, és dedicat a la dimensió urbana dels Països Catalans [1-20] i mostra el fet urbà actual en tota la seva complexitat, a més d'una primera anàlisi de l'emplaçament dels diversos assentaments humans. El pes de la urbanització com a fet morfològic, per causes demogràfiques, econòmiques i socials, hi és destacat amb força claredat.

El capítol segon, dedicat a l'estudi de l'evolució del poblament del territori [21-62], ha estat elaborat pels professors Vicente Gozálvez i Gabino Ponce, tots dos de la Universitat d'Alacant. El primer, juntament amb Salvador Palazón, analitza l'evolució més recent, entre el 1960 i el 1991, emprant ja els primers resultats dels censos d'aquell any. Analitza, successivament, les tendències recents, el desequilibri dels contingents en el territori i les densitats urbanes consegüents. El segon fa una ràpida revisió de tota l'evolució històrica anterior. Els autors aprofiten prou bé l’embranzida que portaven de la redacció de la part dedicada a la concentració de la població en el volum anterior.

 

El capítol tercer és dedicat al sistema urbà català [63-190], com a teixit de ciutats interrelacionades disposat sobre el conjunt del territori. La primera part analitza les jerarquies dels centres urbans i els fluxos territorials, i ha estat elaborada en estreta col•laboració per les professores Pilar Riera, de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Julia Salom, de la Universitat de València. En un context amarat d’anàlisi funcional i de fluxos interurbans, destaca la classificació dels nuclis urbans dels Països Catalans segons un índex [pp. 88-89], prou elaborat, d’innovació tecnològica en la indústria i en els serveis. En conjunt, doncs, s’ofereix una àmplia reflexió sobre l'existència i el funcionament o no d'un sistema urbà català sense que s’arribi a presentar, però, opinions concloents.

La segona part del capítol, dedicada monogràficament als transports que materialitzen aquells fluxos, ha estat elaborat per un equip de professors de la Universitat Balear, Joana Ma. Seguí, Joana Ma. Petrus i Antoni Artigues, i per Rafael Giménez, de l'Institut Català del Transport de la Generalitat de Catalunya. Per bé que el transport com a

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
14 de setembre de 2004
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat