Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Ernest Lluch i Martín: L’alternativa catalana (1700-1714-1740). Ramon de Vilana Perlas i Juan Amor de Soria: teoria i acció austriacistes. Vic: Eumo, 2000 (Referències, 27); 189 pp. ISBN 84-7602-712-5.   Ressenya de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

A partir d’uns comentaris i reflexions emesos per J.A. Maravall i Casesnoves l’any 1967, el professor Ernest Lluch es proposa documentar a fons la trajectòria vital, intel•lectual i política del comte Juan Amor de Soria i del marquès Ramon de Vilana Perlas, alts funcionaris de la cort de l’Arxiduc Carles a Barcelona i consellers imperials, més endavant, a l’exili de Viena.

Per obrir el foc, després de passar revista a les referències fetes molt de passada per altres autors hispànics, abans i després de la de Maravall, sobre el desvetllament de Juan Amor de Soria, l’autor considera necessari i inajornable bastir la biografia d’Amor de Soria en la triple perspectiva apuntada abans. Li semblava que diversos escrits inèdits del comte, conservats a l’Academia de la Historia de Madrid, datats entre els anys 1734 i 1841, bé podrien oferir el material de base per al bon fi de la comesa. Entre els manuscrits, destaca el titulat Enfermedad chrónica, l’únic escrit doctrinal conegut d’aquell autor fins a dates recents malgrat no haver estat imprès. Tanmateix, aquests papers no són pas unes memòries. L’exiliat austriacista, ja vell, hi deixà escrita la seva

 

proposta de govern per als regnes hispànics en base a les Corts, les Constitucions i les llibertats tradicionals. Venien a ser un testament polític.

En el decurs del treball d’anàlisi dels papers llegats pels descendents d’Amor de Soria, per disposició seva, a la institució madrilenya, Lluch hi va identificar un recull de reflexions, datat a Barcelona el 1710, que atribueix sense embuts al conseller imperial Ramon de Vilana Perlas. Es per això que en el capítol segon [21-36] es refereix a la forja del pensament d’Amor de Soria i de Vilana Perlas ensems. Considera que, tot i haver estat recollides i redactades per Amor de Soria, la paternitat de les reflexions polítiques --apuntava Lluch-- “per part de Vilana Perlas em sembla indiscutible. La mateixa biografia de Vilana així ho corrobora, encara que fos redactat o transcrit per Amor de Soria” [22]. Certament, els escrits trasllueixen una bona sintonia d’Amor de Soria amb Vilana. Amb tot, altres escrits anteriors a 1736, com és el cas de diversos informes administratius, poden atribuir-se a Amor de Soria de manera indiscutible.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
15 de juliol de 2004
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat