Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Jesús Burgueño: Història de la Divisió Comarcal. Barcelona: Rafael Dalmau Editor, 2003; 206 pp. + quadre despl. Pròleg de Pilar Riera. ISBN 84-232-0663-7.   Ressenya de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

és una qüestió de patriotisme i de dignitat cultural; és l’opció que ha de prendre un país orgullós de la seva diversitat interna” [145].

El text queda reblat amb un dilatat apèndix titulat, senzillament, Comarques [148-196]. Constitueix un repàs de la definició territorial històrica de les cinquanta-una entitats identificades en l’Informe Roca (2001) amb especial referència a “les dades que van condicionar el nostre mapa actual en temps de la Ponència” [148]: el partit judicial del 1931, l’enquesta de mercat, l’enquesta d’identificació comarcal... Aquestes 51 comarques configuren altres tantes files d’un profitós Quadre-resum de l’evolució de les diverses propostes de divisió comarcal i divisions territorials d’escala comarcal.

Aquestes darreres en nombre de trenta-quatre, les quals conformen tantes altres columnes del quadre. A cada cel•la es disposa el nom o els noms que han estat assignats en cada proposta. S’ha afegit com a desplegable fora text. Un bon estri d’orientació.

 

El debat comarcal ha estat condicionat per la transcendència política de les seves aportacions i pel pensament científic “que remet a la confrontació d’escoles geogràfiques, de metodologies d’anàlisi territorial i dels criteris emprats per a la caracterització d’unitats territorials” [130] En aquesta darrera vessant, al llarg de la lectura de l’obra de Jesús Burgueño, el lector es podrà preguntar si no està llegint una instància, o el reflex enlluernador, de la trajectòria d’una hipotètica escola geogràfica catalana. És clar que les temàtiques analitzades pels estudiosos catalans amb sensibilitat geogràfica no s’esgoten en el debat comarcal. Tanmateix, aquest llibre ens hi fa pensar decididament. [pau alegre, 21 de febrer de 2004. Aquella Llum...]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
15 de març de 2004
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat