Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Josep Serra i Batiste (director): El territori Metropolità de Barcelona: dades bàsiques, evolució recent i perspectives 2003. Barcelona: Mancomunitat de Municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, 2003; 120 pp. despl. + textos en espanyol i en anglès; presentació de Joan Clos.   Ressenya de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

“mentre la població total de la Regió Metropolitana va augmentar escassament un 4% en el darrer quinquenni, els canvis residencials a l’interior d’aquest àmbit creixien un 60 % respecte el quinquenni anterior. Aquests moviments han continuat sent el principal factor de les diferències de creixement a nivell local i el motor de la redistribució territorial de la població metropolitana” [p. 48]

Pel que fa al vessant de l’anàlisi sectorial de la població, la publicació s’ha centrat en l’estructura d’edats i en el nivell socioeconòmic. Els diagrames de la pàgina 55 mostren a les clares com resulta de difícil parlar de ‘piràmides’ de població quan més aviat caldria dir-ne ‘arbres de Nadal’. Ens demostren que la població de l’àrea metropolitana barcelonina no és cap excepció en el procés d’envelliment de la població catalana contemporània.

 

En relació amb la descripció de l’estratificació socioeconòmica de la població metropolitana , la publicació difon dades i localitzacions d’un gran interès i que, en conseqüència, cal llegir i observar atentament. El mapa desplegable de les pàgines 57-58 és fonamental, a parer meu, i sospito que el compartiran els autors de la publicació, per a entendre l’estructura pregona de l’àmbit metropolità actual. És el resultat de la visualització d’un índex del Nivell SocioEconòmic de la població calculat per a cadascuna de les quasi 3.500 seccions censals en les quals se subdivideixen els 163 municipis de la Regió Metropolitana i format per una combinació de les taxes d’atur i les taxes d’universitaris que presenten. Faig meu el comentari que li dediquen els autors de la publicació:

“... permet visualitzar que a quasi tots els municipis (fins i tot als molt homogenis, ja

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
15 de gener de 2004
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat