Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Joan Nogué i Font: Els nacionalismes i el territori. Barcelona: El Llamp, 1991 (Col. La Rella); pròleg de Joan Vilà-Valentí; 128 pp.; ISBN 84-7781-080-X.   Notícia de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

convergència mundial de sentiments o bé si el desenvolupament desigual enardirà, encara més, els discursos nacionalistes. En el corol•lari del seu passeig pels jardins del pensament contemporani, Nogué destaca la migradesa de les reflexions sobre la incardinació del territori amb el fenomen nacionalista. “En aquest sentit, la perspectiva que aquí defenso parteix de la base que els nacionalismes són una mena de moviments socials i polítics molt arrelats al territori, al lloc, a l’espai. A més d’operar territorialment, els moviments nacionalistes interpreten i apropien l’espai, el lloc i el temps, a partir dels quals construeixen una geografia i una història alternatives.” [36-37]

En l’apartat segon, la geografia política i l’estudi dels nacionalismes [39-47], l'autor facilita les darreres aportacions teòriques i novetats bibliogràfiques en el domini de la geografia política i de les fronteres així com sobre les especulacions del valor del lloc en l’anàlisi territorial de les societats, tant en voga en el pensament geogràfic finisecular.

 

Una tirada imposada per les escoles angloamericanes de geografia dels anys vuitanta i de les quals el mateix Nogué es reconeix deutor en les planes d’aquest llibre. La seva dedicació, com a mínim durant la dècada esmentada, a la peste de la geografía humanista, tal com deixà caure un conegut catedràtic de geografia barceloní, el 28 de novembre de 1988, en veure’l entrar a l’aula en la qual jo mateix ocupava un setial d’honor, és sobre l’ona d’aquelles tendències. Vist des de la perspectiva que donen els quinze anys transcorreguts des d’aleshores, Nogué ha ampliat considerablement el seu mostrari temàtic, sense efluvis mefítics de cap mena. Les seves aportacions sobre l’abast del neocolonialime espanyol o sobre l’anàlisi multidimensional del paisatge, entre d’altres, són prou significades. L’estudi del vessant territorial del fenomen nacionalista, sentiment o discurs tan se val, és una de les branques elaboració teòrica de Nogué que apareix, d’una manera o altra, en aquelles recerques més acostades. Però això són figues d’un altre paner.

segueix...

 

Hi ha versió en espanyol: Nacionalismo y territorio. Lleida: Ed. Milenio, 1998 (Col. Minor, serie Geografía, 2); 132 pp.; pròleg d’Ernest Lluch. ISBN 84-89790-24-8.

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
1 de gener de 2004
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat