Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Joan-Eugeni Sánchez : Espacio, economía y sociedad Madrid: Siglo XXI (Col. Economía y demografía); 224 pp. ISBN 84-323-0716-5   Presentació de l'autor  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6 
 

La primacia de l'interès per una perspectiva globalista es basa en la consideració que, a partir d'ella., es pot arribar a analitzar el context estructurant de la realitat geogràfica, dintre de la qual es desenvoluparan els processos personalistes de relació immediata individu- medi geogràfic. D'alguna manera es podria dir que es tractaria d'escometre una 'macrogeografia humana' estructurada des de les lleis socials, dintre de la qual es pogués desenvolupar, a posteriori, i precisament dintre d'aquell context estructurant, una 'micro-geografia humana' com a visió individual home- medi en les seves múltiples facetes d'interacció.

En resum, del que es tractarà serà no tant d'estudiar l'home en la seva relació amb l'espai geogràfic, sinó d'estudiar l'espai geogràfic --com a espai social-- com a resultat de la intervenció humana i social sobre les lleis del medi físic definit.

Aquest llibre sorgí d'una idea inicial de recopilar un conjunt d'articles publicats, els quals considerava que disposaven d'una coherència interna que es veuria ressaltada en reunir-los en un bloc. Val a dir que en el resultat final ha primat més l'intent d'articular una proposta que el d'aprofitar, ras i curt, un material ja elaborat.

 

Per això mateix no he tingut cap inconvenient de transformar àmpliament alguns dels treballs en la idea de l'objectiu del llibre i, per a millorar encara l'encaix en la seva estructura, esmicolar-los i situar els bocins reaprofitats allí on resultava més atractiu per a l'estructura de la proposta.

Els capítols 4, 7, 9, 10 i 11 així com gran part dels capítols 1, 3 , 5 i 8 corresponen a noves aportacions, mentre que els capítols 2, 6, 12, 13 i 14 es basen en treballs i articles publicats, però que han estat sotmesos a revisió.

Com a contingut, he pretès presentar una reflexió personal en relació amb la geografia humana des de la vessant de la seva cientificitat i connectat amb els processos econòmics en la mida que són processos socials.

Així, en la primera part presento una perspectiva en geografia humana en la qual es posa l'èmfasi en la defensa de la seva cientificitat, fins a assolir una articulació de l'espai coherent amb l'estructura social.

La segona part, recull una sèrie d'aspectes o mecanismes socials fonamentals en l'articulació de l'espai geogràfic, en un plantejament de base analítica.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
22 de setembre de 2002
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat