Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Joan-Eugeni Sánchez : Espacio, economía y sociedad Madrid: Siglo XXI (Col. Economía y demografía); 224 pp. ISBN 84-323-0716-5   Presentació de l'autor  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6 
 

Si, com es pretén, l'home actua sobre l'espai geogràfic d'una manera globalment racional --en la mida que destina l'acció per a un fi independentment de la seva valoració ètica--, en funció d'objectius per a assolir uns resultats preconcebuts, tot plegat vol dir que l'espai geogràfic ofereix la capacitat de capteniment científic, a partir de la qual s'estableixen les normes d'actuació. Això implica que, independentment de les diferències físiques, es donaran unes formes regulars d'actuació en base a les quals serà possible l'anàlisi científica i atès que les regularitats impliquen un sistema i una estructura i, per tant, la base sobre la qual bastir una formalització científica sense que això signifiqui caure en una visió reduccionista causa- efecte.

Per a endinsar-nos en un enfocament científic en geografia humana distingirem entre un plantejament globalista, en la mida d'estructurant, d'un altre de possible basat en una perspectiva personalista, ben interessant per a ser considerat en una segona etapa, una volta definit el sistema- estructura.

Entenem per perspectiva personalista la posició analítica que consideraria l'estudi de l'espai geogràfic des del propi individu, és a

 

dir, des de la seva percepció i relació amb el territori tangible, i amb l'espai geogràfic en general. Hi restaria potenciada la preeminència de la posició territorial i dels seus interessos particulars. D'aquesta manera s'obtindria una explicitació de la valoració antropològica, psicològica i psicosocial de l'espai. Seria una manera de plantejar com es produeix la vivència de l'espai per l'home i des de l'interior de l'home.

La perspectiva globalista des de la qual ens situarem en aquestes pàgines, s'interessa per la consideració de l'espai geogràfic en una triple perspectiva: a) en la seva globalitat; b) en les seves transformacions (articulació i genealogia) i c) en les causes i lleis de l'articulació i transformació de l'espai geogràfic en la mida d'espai social.

En aquest plantejament hauria d'evidenciar-se el paper de les relacions socials com a mecanisme estructurant col·lectiu sobre l'espai. En la mida que els agents socials agrupats, sota una organització social, posseeixen uns objectius de classe o de grup --més enllà de la posició social individual (psicosocial)-- i una capacitat d'intervenció autònoma territorialitzadora.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
22 de setembre de 2002
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat