Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Joan-Eugeni Sánchez : Espacio, economía y sociedad Madrid: Siglo XXI (Col. Economía y demografía); 224 pp. ISBN 84-323-0716-5   Presentació de l'autor  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6 
 

Podria postular-se que la geografia hauria de centrar-se en estudiar la lògica interna d'aquesta variable i, per extensió, de les conseqüències que es derivaran de la seva actuació sobre la resta de la realitat natural. Des d'aquest punt de vista, la geografia passa a ser una ciència més, la ciència de l'espai geogràfic com a subsistema de la realitat. En partir d'aquesta premissa ens força a cercar una teoria de l'espai com a articulació lògica de la ciència que pretén representar, dintre del sistema global.

Com a ciència haurà d'integrar-se en el cos global de la ciència i plantejar-se el seu procés de treball en base a un mètode, el mètode científic. D'aquesta manera, el subsistema espai geogràfic haurà d'entrar en relació i interconnexió amb els subsistemes de la ciència, en analitzar els aspectes de la resta de la realitat que s'interrelaciona amb l'espai geogràfic, així com el tipus de dependència que s'estableix entre ambdós.

A partir d'aquest punt, hauran de cobrir-se dues etapes. L'una, integrar la geografia en el conjunt del sistema-estructura de la ciència, la qual cosa implica descobrir les relacions d'interconnexió, en una dinàmica domini- dependència- interdependència entre

 

variables. L'altra, determinar la lògica interna del subsistema espai geogràfic per la definició, delimitació i articulació del continent i del contingut de la variable espai, el seu camp de variabilitat i del seu funcionament. És a dir, assajar la formulació d'una teoria de l'espai geogràfic.

Per a veure la importància d'aquest subsistema, cal no oblidar que l'espai geogràfic és, entre d'altres coses, l'àmbit que enclou i subministra tots els recursos materials i ambientals necessaris per a l'home i la societat, ja siguin recursos físics o bé recursos humans. En aquest sentit, l'espai físic natural aflora com independent de l'home, un espai que hauria evolucionat, sense la seva intervenció, segons les lleis de la natura. Però l'home, en caldre-li, no fa altre cosa que usar-lo --de la qual cosa es deriva una modificació del propi espai físic natural--., alhora que li confereix un ventall de valors d'acord amb segons quins siguin els interessos del grup que hi recau a cada moment històric. És d'aquesta manera com l'espai físic natural es transforma en espai social o geosocial. La capacitat d'actuar de forma diferenciada sobre l'espai geogràfic, en atribuir-li ocupacions i intensitats d'ús diversos, és la que li atorga la categoria de variable.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
22 de setembre de 2002
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat