Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Joan-Eugeni Sánchez : Espacio, economía y sociedad Madrid: Siglo XXI (Col. Economía y demografía); 224 pp. ISBN 84-323-0716-5   Presentació de l'autor  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6 
 

Val la pena insistir en la interrelació dialèctica entre la geografia humana, com l'estudi de l'actuació humana i social, i la geografia física, com l'estudi del medi físic natural en el qual es desenvolupa aquella activitat. És essencial assumir aquesta interrelació, sense que amb això és pretengui reunificar --com en els vells temps-- ambdós àmbits, per la raó que cadascun abasta unes variables amb característiques intrínseques diferenciades. Tanmateix, cal fer palesa aquesta necessitat d'espai geogràfic físic que requereix qualsevol activitat i, fins i tot quan en determinats tombants es faci abstracció de les particularitats pròpies de cada espai físic, en estudiar casos tangibles aquest haurà d'aparèixer no pas com a diferenciador idiogràfic sinó com a particularitzador o concretitzador de les lleis espacials que guien l'actuació social dels individus, en el seu comportament i en l'ús de l'espai com a variable. Alhora, aquestes característiques diferenciadores de cada espai són les que el fan esdevenir una variable. Davant d'elles es desplegaran les estratègies socials --el poder en especial--, per utilitzar-lo en sentits ben definits. Per exemple, la distribució

 

heterogènia dels recursos en l'espai físic és un motivador d'estratègies per a la seva apropiació i/o control i causa de conflictes entre grups socials o entre unitats geopolítiques. Ben al revés dels que un hom podria creure, és aquesta particularització territorial la que dóna valor a l'espai, sempre i quan no pensem en microespais closos, sinó l'espai com a globalitat, a l'interior de la qual es desenvolupen les relacions socials que, fet i fet, seran les que realment delimiten els espais.

Resta per saber si l'actuació de l'home és regida per l'aleatorietat de l'atzar o bé si actua d'acord amb determinades pautes de comportament i de decisió en funció de l'obtenció de resultats preconcebuts per mitjans racionals. És a dir, si només és condicionada pel mateix espai físic --de ser així, ben difícilment podríem avançar pel corriol del coneixement científic sobre el valor i ús d'aquesta variable--, o bé ho fa a través d'una actuació objectiva fins i tot en el cas que hi hagi marge per a una acció subjectiva. En aquest cas caldria adaptar l'actuació humana i social a les característiques particulars de cada espai físic.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
22 de setembre de 2002
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat