Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Joan-Eugeni Sánchez : Espacio, economía y sociedad Madrid: Siglo XXI (Col. Economía y demografía); 224 pp. ISBN 84-323-0716-5   Presentació de l'autor  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6 
 

És possible plantejar-se que la geografia precisa avançar vers la formulació d'una teoria de l'espai geogràfic que tendeixi a superar les propostes inconcretes i aïllades en elles mateixes, sense articulació en un procés d'interpretació global. Alhora, sembla convenient endinsar-se en l'estudi d'elements i conceptes que puguin ser relacionats i integrats en un cos de proposicions i articulacions de teoria. Altrament, hom s'exposa a continuar situant-se simplement en un nivell de descripció o, a tot estirar, de classificació de variables o casos. Considerar la geografia com a ciència obliga, com a requisit de qualsevol ciència, a que quedi definit un cos de teoria, en el sentit d'un conjunt d'articulacions lògiques i coherents de variables explicatives de la realitat, i no només a descriure-la. Així mateix, i si és possible, endintsant-se en propostes de pronòstic i d'intervenció.

Assumirem, per tant, la concepció de la geografia com a ciència de l'espai geogràfic i, concretament, de la geografia humana com a ciència de la component espacial de les relacions socials o, si així es prefereix, de l'actuació en i sobre l'espai de les societats.

 

Com es pot deduir d'aquest plantejament, és difícil compartir la concepció que la geografia sigui senzillament una ciència de síntesi a la manera tradicional. Això vol dir que no és suficient la recopilació d'informació relativa a un territori amb el resultat final d'un 'informe-síntesi', a partir d'un procés inductiu recolzat en les dades que hom disposi. I això, malgrat es sistematitzin en base a classificacions, sobre una base funcional o conceptual, però amb una articulació global migrada o nul·la i sense partir d'una teoria espacial. Allò que s'haurà obtingut serà una descripció més o menys coherent d'una parcel·la de la realitat, però en la qual serà ben difícil que ens siguin explicats els per què de la seva espacialitat.

En la mesura com s'atribueixi la consideració de variable de la realitat a l'espai geogràfic, integrada en un conjunt lògic sistèmic, el capteniment de les lleis d'aquest espai cal que passi a ser el centre d'atenció científica, de la qual cal esperar-ne una aportació racional i objectiva al cos de la ciència. Només és possible plantejar aquesta aportació assumint l'espai geogràfic com a centre de la investigació.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
22 de setembre de 2002
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat