Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Joan Tort : Viatge a la frontera de Ponent. Itinerari geogràfic i literari per la Noguera Ribagorçana. Lleida: Pagès editors, 1998 (Col·lecció Guimet, 27); 362 pp. Cartografia de Francesc Corbera. ISBN 84-7935-493-3   Ressenya de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

Les descripcions i les comparances traspuen l'ofici de la geografia: "Sapeira, allargassat dalt de la seva roca, entre altiplans de rendiment magre i vessants aixaragallats, constitueix el centre d'una geografia debolida. I és que mirant entorn del poble, torna a concretar-se aquell pensament que el viatger es formulava a Orrit: aquest país, a vegades sembla que tingui més pobles que habitants" [143]. I en referir-se a la placa commemorativa d'una trobada d'antics veïns de Colls, el viatger-cronista ens assabenta a les clares la identitat del gran company de viatge: "Són petits detalls que no restitueixen la vida que uns temps no massa llunyans campava per tots aquests horitzons, però que en tot cas testimonien la vitalitat del record: constitueixen, en ells mateixos, una afirmació de vida. I, a més a més, són detalls que fan palpable que el territori, la terra, no és senzillament l'escenari, el suport de la vida de les persones i dels pobles; és també alguna cosa més: tal vegada la llavor, l'essència mateixa de la vida" [151].

 

També trasllueixen el reconegut magisteri del viatger-cronista. Posem per cas la descripció del tram final del riu Guart, convertit en un dit molt llarg de l'embassament de Canelles, rematada amb una comparança gairebé ritteriana: "Aquesta forma peculiar i el color blau fosc de l'aigua --suggeridor de profunditats notables-- el porten a pensar, a petita escala, en un dels típics fiords de la costa escandinava" [232]. O bé en observar el contrast entre el paisatge per dessota la resclosa de Santa Anna a l'estret de Pinyana i el que ha resseguit aigües amunt, el viatger rememora l'enfocament geogràfic vidalià: la unitat en la complementarietat. Això és, el nord no és res sense el sud i a l'inrevés. "Perquè, generalment, la ment humana tendeix a identificar els llocs només per la seva individualitat, per la seva diferenciació aparent. I nos sempre es tenen presents les relacions internes, les dependències recíproques que s'estableixen entre uns llocs i uns altres tot creant una cohesió moltes vegades invisible o difícilment perceptible (...)

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
21 de juny de 2002
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat