Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Lluís Mallart : La dinàmica agrària als microstats africans. Apunts per a una reflexió microgeogràfica.. Vilassar de Mar: Oikos-Tau, 1995 (Col. Transfrontera, 1; treballs de recerca de la Societat Antropogeogràfica a Barcelona; Centre d'Estudis Transfronterers); 79 pp. ISBN 84-281-0844-7   Introducció de l'autor  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

Els microestats africans actuals simbolitzen aquest submón latent, real, però reprimit. La perifèria africana delata la realitat postergada d'un macrocontinent que s'assenta en la relació i interacció d'un descontrolat nombre de microrealitats que, per elles mateixes, poden provocar un nou ordre geopolític.

Des d'un punt de vista geopolític, basat en les metodologies fonamentalment quantitatives, interessades d'una manera quasi exclusiva per la classificació i ordenació mil·limètrica de l'espai, es pot dir que el continent africà compta, avui dia, amb molt poques formacions de caire estatal identificables amb el qualificatiu "microestat"'. Únicament els estats de Cap Verd, Comores, Sao Tomé i Príncipe, Seychelles i Maurici poden ésser classificats dins aquest grup. Analitzant de prop els seus respectius entorns geogràfics, històrics i/o econòmics hom pot detectar importants paral·lelismes. A grans trets els seus territoris nacionals es caracteritzen per ésser ecosistemes insulars; els avantpassats varen patir d'una forma desmesurada la colonització europea (migracions forçades, esclavitud, espoliació del medi, etc.); el naixement com a estats independents

 

es va desenvolupar a través d'una transició incruenta i relativament tranquil·la; actualment segueixen tenint una forta relació econòmica amb les exmetròpolis, producte del neocolonialisme o bé ocupen posicions geoestratègiques d'importància variable (segons la conjuntura regional i internacional), però sempre en el punt de mira de les grans rutes comercials marítimes.

També, però, advertim fisonomies semblants quant a estratègies i formes d'actuació social, econòmica i política tant a escala estatal com a escala internacional. El manteniment i consolidació de les respectives identitats nacionals passa per una constant reafirmació de la identitat local que està però, fortament lligada a un esforç dirigit vers la interrelació i connectivitat amb l'exterior a través de múltiples i variades fórmules.

Totes aquestes aportacions de caire i incidència estrictament local, ens proporcionen una il·lustració força detallada d'innombrables aspectes, facetes i passatges que faciliten també una millor interpretació de la dilatada història general del continent africà.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
26 de maig de 2002
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat