Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Lluís Mallart : La dinàmica agrària als microstats africans. Apunts per a una reflexió microgeogràfica.. Vilassar de Mar: Oikos-Tau, 1995 (Col. Transfrontera, 1; treballs de recerca de la Societat Antropogeogràfica a Barcelona; Centre d'Estudis Transfronterers); 79 pp. ISBN 84-281-0844-7   Introducció de l'autor  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

Àfrica és el continent de les diversitats, de les realitats múltiples, el continent dels contrastos i les paradoxes. La diversitat cultural, lingüística, ètnica, econòmica i política és la tònica general; aquí, la diversitat defineix i personalitza tot un món. És el continent on el solapament d'algunes d'aquestes facetes identificatives comporta més dificultats. És difícil trobar la coincidència, la correlació entre l'espai etnocultural i l'espai políticoterritorial actual. Potser l'èxit fóra no buscar-la, deixar de banda els models preclassificadors i delimitadors del territori. Àfrica és així de generosa, així de polèmica, així de real i així de complexa. Àfrica, doncs, no permet lectures fàcils ni descripcions superficials. El mapa geopolític actual africà no respon, ni de bon tros, a la realitat i a la necessitat del continent. Pobles i cultures, sotmesos per unes regles externes i espacialment concebudes fora del context africà han d'ésser capaços de canalitzar la pròpia energia i reiniciar la seva consolidació local i projecció internacional. Per aquestes i altres raons, possiblement, Àfrica fascina uns i inquieta d'altres.

 

El tumultuós món sociopolític en què sobreviu el continent és un fidel reflex de desastroses o incorrectes aplicacions de patrons socioculturals importats i de diversos règims de governabilitat implantats en aquest ric univers humà. Actualment Àfrica compta amb una cinquantena i escaig d'estats reconeguts pels òrgans de control internacionals implantats per "organitzar i regularitzar" el procés escenogràfic del planeta. L'ONU, la CEE o els Estats Units d'Amèrica del Nord són, per citar-ne alguns, els més representatius d'avui.

Hom pot realment creure's que Àfrica és una realitat formada per cinquanta estats? Una fal·làcia, certament; una necessitat geopolítica, òbviament. Cal tenir present que aquest continent arreplega més d'un miler d'ètnies localitzades sobre el territori, segons el laboriós treball de Murdock [G.P. (1959): Africa, its peoples and their Cultural History]. Un treball d'elaboració ja llunyana en el temps, pero d'indiscutible actuatitat geoetnològica.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
26 de maig de 2002
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat