Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Anna Cabré : El sistema català de reproducció. Barcelona: Proa, 1999 (Col. La mirada social; sèrie Mare Nostrum); 304 pp. ISBN 84-8256-818-3   Notícia de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

"Així, havent deixat clar que la reproducció de les generacions catalanes hauria estat tot plegat suficient per al manteniment de la població, l'anàlisi comparativa m'ha obligat, tanmateix, a rendir-me a l'evidència: la Catalunya del final del XIX i primera meitat del XX era realment un cas extraordinari. La conjunció d'una mortalitat molt elevada, no gaire diferent de l'espanyola, amb una fecunditat prou feble, quasi similar a la francesa, produeix uns indicadors de reproducció que són més baixos que els de qualsevol conjunt estatal conegut" [23].

L'altre eix de l'obra, les migracions, omple la segona part. Les motivacions de la importància donada a aquest fenomen ens les explica la mateixa autora:

"No té sentit comparar la reproducció biològica en conjunts que evolucionen, globalment, de tan distinta manera, ni té sentit, a la Catalunya contemporània, parlar de reproducció fent abstracció de les migracions, per més que tècnicament les seves interferències hagin estat eliminades [25] (...) En un país que s'acostava als dos milions d'habitants el 1900 i que ha absorbit uns tres

 

milions d'immigrants en els següents setanta-cinc anys [segons càlculs d'aquesta autora i d'Isabel Pujadas], el discurs sobre la reproducció biològica ha hagut de cercar en la preocupació ètnicocultural el paper que l'evidència estadística li nega en l'àmbit demogràfic" [25-26].

"Aquesta evidència estadística he volgut establir-la amb molts més detalls dels que disposava fins ara (...) Aquestes estimacions que han estat fetes per a Catalunya i per a Espanya per tal de poder efectuar comparacions, es recullen i comenten a la segona part del treball" [26]: "Reproducció i migració" en dos capítols: La progressió dels efectius i Les migracions.

"Pel que fa a l'estudi per cohorts, s'ha fet palès que per a les cent generacions considerades, tret de molt comptades excepcions, la immigració ha estat, a Catalunya al contrari que a Espanya, un fet general, acumulable i irreversible, d'unes dimensions que en alguns casos igualen pràcticament els dels efectius autòctons [25] (...) Davant d'un procés immigratori d'aquesta magnitud, coetani del llarg estancament de la

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
5 de maig de 2002
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat