Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Anna Cabré : El sistema català de reproducció. Barcelona: Proa, 1999 (Col. La mirada social; sèrie Mare Nostrum); 304 pp. ISBN 84-8256-818-3   Notícia de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

fecunditat catalana a nivells molt baixos, s'imposa la conclusió que no poden ser dos fets independents, han d'estar associats [26] (...) Mentre que l'emigració és més aviat una solució d'urgència a una situació difícil que hi ha interès a no perpetuar, la immigració pot esdevenir la base d'un sistema permanent com el que, segons el meu parer, ha funcionat a Catalunya durant el darrer segle i mig" [28].

"Aquesta hipòtesi causal, segons la qual la immigració hauria afavorit la baixa fecunditat, no té per què oposar-se a la contrària, segons la qual la baixa fecunditat hauria atret la immigració: ambdues coses poden coexistir i combinar-se en un esquema que, a la llarga, pot resultar molt complicat (...) No voldria cedir a la facilitat afirmant que el conjunt d'aquestes relacions formen sistema, diguem-ne el modern sistema català de reproducció" [28].

 

L'ideari al qual al·ludia en la presentació ens el facilita "... de manera molt succinta:
- La immigració ha estat part integrant i principal del modern sistema català de reproducció.
- La immigració a Catalunya és un fenomen endogen, és a dir, generat més per l'atracció de les zones d'arribada que per l'expulsió de les zones de sortida; això no s'aplica, però, a l'allau immigratòria dels anys seixanta, és un fenomen en bona part exogenerat.
- El moviment d'immigració extracatalana no és més que la continuació, més enllà de l'Ebre, de l'èxode rural català coetani de la davallada de la fecunditat.
- Ambdós fenòmens tenen orígens comuns, que cal cercar en els processos d'individualització i de creixement de la ciutat de Barcelona, en la complexitat del sistema de transmissió patrimonial tradicional a Catalunya i en la seva entrada en crisi.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
5 de maig de 2002
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat