Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

 

ACTA DEL JURADO

El Jurado Internacional ha acordado conceder el Premio Internacional Geocrítica 2011 a la profesora Maria Dolors Garcia Ramon por sus aportaciones a la geografía rural y a la historia de la geografía, así como por sus contribuciones a la geografía feminista y su papel impulsor en este campo de estudio.

Barcelona 9 de diciembre de 2010.

 

 

 

 

Ens plau reproduir l'acta del jurat encarregat d'atorgar el Premio Internacional Geocrítica 2011 juntament amb un ampli extracte del text de relació de mèrits que també trobareu a l'adreça www.ub.edu/geocrit/.

.
 

 

<<< retrocedir   Cap a mitjans dels anys noranta va incorporar noves temàtiques a les seves investigacions, sobretot pel que fa esment a l’ús del temps a diversos contextos espacials i, sobretot, a les ciutats, en l’ordenament de la vida quotidiana i en l’ús dels espais públics. L’edició, amb Janice Monk, de Women of the European Union: the politics of work and daily life (1996) va representar una fita en els estudis sobre la temàtica. A les darreries de la dècada estava en condicions per a efectuar estudis de síntesi i estats de la qüestió dels enfocaments de gènere als estudis de geografia o, amb un caire més generalista, sobre la manera com la geografia tracta la diversitat i la diferència.

Finalment, les recerques de caire general, ja sigui en una perspectiva europea o bé mundial, han donat lloc a d’altres que singularitzades en els espais urbans se centren en el debat de les polítiques d’integració social endegades per l’administració local i altres entitats públiques; en la crítica de totes aquelles polítiques d’ordenament urbà que obliden incloure els dos sexes i altres grups de la població poc atesos fins ara, i en el sentiment de lloc així com en les pràctiques d’ús dels espais públics urbans per les dones. El fons de la qüestió rau a dirimir si els espais públics són llocs d’inclusió o d’exclusió. En fi, amb l’objectiu de dissenyar una nova ciutat, també ha pres part en el debat sobre el paper dels geògrafs socials per a encarrilar accions en defensa de les dones, de manera que es faci atenció a les necessitats femenines i dels grups de població d’edat sensible, vells i nens, en la construcció del teixit urbà. En aquest sentit, ha perseverat a reclamar una atenció major per les dones i els nens als parcs públics, i passar revista de les realitzacions en aquest topant a Catalunya i altres àmbits.

 

Les seves dèries per la història de la geografia i pels temes colonials la van portar, de retruc, a incorporar noves perspectives en les seves recerques feministes. Concretament, ha esmerçat molta atenció als relats de viatges de les europees per Orient i ha mirat de sospesar aquests relats amb la visió d’una geògrafa que, d’una banda, procura efectuar una lectura crítica del colonialisme i, d’altra, es neguiteja per a destacar la visió ben diferenciada que les dones tenen en mirar la realitat en comparació amb dels homes viatgers, més vinculats amb les estructures de poder colonial. També ha maldat per passar els relats de les viatgeres pel sedàs de la mirada crítica que projecten sobre el colonialisme. El discurs que amb el títol Exploració, geografia i estudis postcolonials. Una mirada de gènere sobre les narratives de viatges, va llegir (2007) a la sessió d’investidura com a membre numerària de l’Institut d’Estudis Catalans, Secció de Filosofia i Ciències Socials, i el llibre, del qual va tenir cura amb Joan Nogué i Perla B. Zusman l’any 2008, sobre viatgers i viatgeres catalans a Àfrica durant els segles XIX i XX, palesen aquella mirada crítica sobre la relació entre feminisme i llibres de viatge amb les teories i les actituds postcolonialistes.

Tota una vida dedicada a la Universitat Autònoma de Barcelona explica que una bona colla de professors d’aquest centre i d’altres, com passa a la Universitat de Girona, hagin estat deixebles seus. Maria Dolors Garcia Ramon ha dirigit una vintena de tesis doctorals a ambdues universitats, la majoria de les quals en relació amb les línies de recerca esmentades. Ha estat responsable de grups de recerca d’abast internacional relatius a la dona. Ha rebut diversos premis científics i forma part d’institucions tan prestigioses com l’Acadèmia Europea.

seguir >>>

 

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
17 de desembre de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat