Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   

El 8 de febrer d'enguany es va presentar l'Anuari territorial de Catalunya de l'any 2005 a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). La presentació del llibre va comptar amb la presència del president d'aquest Institut, el senyor Salvador Giner; la presidenta de la Societat Catalana d'Ordenació del Territori (SCOT), Margarida Castañer; tres representants de la Generalitat de Catalunya: Frederic Ximeno, director general de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat del Departament de Medi Ambient i Habitatge; Joaquim Brugué, director general de Participació Ciutadana del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació i Oriol Nel·lo, secretari de Planificació Territorial del Departament de Política Territorial i Obres Públiques. A la taula de convidats també hi era Divina Ayuso, de l'Oficina de Suport de la Diputació de Barcelona i Andreu Ulied, enginyer de camins i membre de la junta de la SCOT.

L'Anuari territorial del 2005 és una publicació dirigida per tres geògrafs, Alexandre Tarroja, Margarida Castañer i Montserrat Mercadé amb la coordinació de Marcela Balliano, Xavier Boneta i Maria Herrero, que recull 200 articles de projectes d'àmbits temàtics diversos (infraestructures, medi ambient, plans urbanístics de creixement i transformació, equipaments, organització territorial i ordenació del territori). Aquests projectes poden estar en diferents estadis d'execució i tenen en comú el fet que la seva implantació sobre el territori genera debat entre els agents socials i polítics dels llocs afectats. A banda d'aquests articles, hi ha un espai que s'anomena "Diàlegs" on dos professionals reflexionen sobre dos temes de l'actualitat territorial d'aquell any. En la publicació del 2005, en Pere

 

Si us convé citar aquesta publicació, poseu:
Sau Raventós, Elisabet (2007): "Anuari Territorial de Catalunya 2005: presentació. Ressenya de l’acte celebrat a la Societat Catalana d’Ordenació del Territori, SCOT (8 de febrer de 2007)". Obrador Obert. El butlletí digital de la SCG, http://scg.iec.cat/Scg9/Scg90/S94521.htm

 

Torres i en Joan Subirats van dialogar sobre la "Cultura del no" i en Salvador Grau i en Xavier Mayor sobre la implantació de la xarxa Natura 2000.

L'equip de redacció de l'Anuari, format per una quarantena de professionals de diferent formació acadèmica, redacta els textos amb un to divulgatiu i sense judicis de valor. Al final de cada un dels articles hi ha els enllaços amb diferents pàgines web que permeten ampliar la informació del tema en qüestió. Alguns temes venen dels anuaris anteriors (vegeu ATC 2003 i ATC 2004) la qual cosa permet fer una interessant lectura temporal de la seva evolució; d'altres s'han encetat el 2005 i continuaran i d'altres només seran de l'any en qüestió. La selecció de temes la realitza l'equip directiu a partir de la llista [Territori], una llista electrònica des d'on, diàriament, es fa difusió gratuïta de les notícies relacionades amb els temes territorials aparegudes als diferents mitjans de comunicació.

El valor dels articles de l'Anuari és aconseguir que, a partir de les informacions aparegudes a la premsa, quedi constància de forma sistemàtica i en suport escrit, de les transformacions territorials i com aquestes són rebudes i valorades amb controvèrsia o acceptació entre els diferents col·lectius, polítics, naturalistes, particulars, en definitiva, per tots aquells que tenen interès i interessos en el territori. Individualitzar cada un dels projectes permet que tot el debat sobre les actuacions recollit pels mitjans de comunicació, que, sens dubte, han col·laborat a donar transcendència als temes territorials, quedi fora de les hemeroteques.

En l'acte de presentació, el president de l'IEC va ressaltar la utilitat d'aquesta publicació que, amb tres edicions, ha sabut esdevenir una obra de referència i consulta per als estudiosos del territori. La senyora Margarida Castañer va encaixar la publicació dins el moviment de la "nova cultura del territori" en el sentit que l'anàlisi detallada de les transformacions territorials hauria de permetre desenvolupar noves pràctiques de planificació i gestió. El senyor Oriol Nel·lo va fer palesa la seva satisfacció ja que amb el canvi polític en el govern de la Generalitat de l'any 2003 s'han activitat nombrosos plans i projectes d'ordenació territorial, molts dels quals es recullen en la publicació, i confia que, amb la seva aprovació, es contribueixi en la millora del creixement de les ciutats, la preservació dels espais oberts i l'encaix de les infraestructures.

Els anuaris territorials estan auspiciats per la Societat Catalana d'Ordenació del Territori, filial de l'Institut d'Estudis Catalans. A partir del 2006 el projecte quedarà garantit per la participació dels diferents departaments de la Generalitat i per una major implicació de l'Institut. [Elisabet Sau i Raventós]

   
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
26 de febrer de 2007
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat