Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   
   

Organitzat per la Societat Catalana de Geografia i la Societat Catalana d’Ordenació del Territori, el 26 d’octubre del 2006 va tenir lloc a la Sala Pere Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans l’acte de presentació del llibre Més enllà de l’urbanisme, d’Albert Serratosa i Palet, editat l’abril del 2006 per Publicacions de l’Abadia de Montserrat com a volum 11 de la col·lecció Descoberta.

Francesc Nadal, president de la Societat Catalana de Geografia, destacà a l’inici de l’acte que la presentació de llibres, tant els editats per la mateixa Societat com tots aquells que es consideren d’interès, és una de les activitats de la Societat incorporades els darrers anys. També recordà les nombroses oportunitats en què l’autor de llibre ha intervingut en actes organitzats per la Societat, tot i no ser geògraf.

Jaume Vallet, en representació del Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports, que ha contribuït a l’edició del llibre, enumerà algunes de les activitats d’Albert Serratosa en la seva dilatada i profitosa trajectòria professional, com ara el túnel del Cadí, el Pla General

 

Metropolità, el Pla Territorial Metropolità de Barcelona, la Mostra Cerdà Urbs i Territori, així com l’exposició sobre l’obra pública a Catalunya.

Si us convé citar aquesta publicació, poseu:
Giménez Capdevila, Rafael (2006): "De la presentació de Més enllà de l’urbanisme. Ressenya de l’acte celebrat a la Societat Catalana de Geografia, SCG (26 d’octubre de 2006)". Obrador Obert. El butlletí digital de la SCG, http://scg.iec.cat/Scg9/Scg90/S94261.htm

Vicenç Capdevila agraí a la Societat Catalana de Geografia la possibilitat de dirigir unes paraules en aquest acte. Recordà que va conèixer l’autor l’any 1974, sent alcalde de l’Hospitalet de Llobregat i vicepresident de la Corporació Metropolitana de Barcelona, en plena elaboració del Pla General Metropolità. Ja aleshores copsà la doble qualitat professional d’Albert Serratosa, com a científic i divulgador de l’urbanisme, així com per l’aplicació pràctica dels seus treballs, a més de la seva alta qualitat humana.

En el seu parlament, Capdevila destacà que l’Albert Serratosa incorporà Ildefons Cerdà en la seva reflexió urbanística i en l’actuació com

 

a planificador, marcant els límits de l’ocupació del territori. Així, per combatre la corrupció en el sector de l’urbanisme, proposà que qualsevol vinculació amb aquest sector fos causa d’inelegibilitat per a un càrrec municipal, a la vegada que afirmà la necessitat d’un control públic del mercat immobiliari. També recordà que l’autor va fer un gran treball dirigint des del 1974 l’equip del Pla General Metropolità, tot i que tant ell com alguns dels seus col·laboradors foren amenaçats. Aquest és el pla urbanístic encara vigent a Barcelona i els seus voltants, malgrat les àmplies modificacions que ha patit.

Joan Tort, editor del llibre i director de la col·lecció on s’ha publicat, adreçà unes paraules amb el propòsit de posar-lo en context. Després d’afirmar que per a ell ha estat un privilegi editar el llibre, comentà que es tracta d’un recull de materials dispersos que no havien tingut gaire visibilitat i per això han necessitat d’un anivellament lingüístic, tasca realitzada amb molta cura i encert per Rosa Català, tot i la remarcable qualitat literària dels originals. Aquesta antologia de textos constitueix una obra divulgativa sobre urbanisme, entès en un sentit integral i amb

 

Albert Serratosa amb els participants en l'acte de presentació just abans de constituir la mesa. Fotografia de Jordi Pareto, Servei de Comunicació de l'IEC.

 

una concepció oberta, com la de Cerdà, que trasllueix la voluntat de projectar l’urbanisme a diferents escales territorials.

Tot seguit, Tort descriu cada un dels sis capítols del llibre. El primer aporta una visió filosòfica de les qüestions territorials a partir de les teories de sistemes, del caos, de l’atzar. S’hi expressa una manera de pensar el territori on queda clara la passió per la llibertat que, segons l’autor, ha de ser el principi i la fi de la tasca de l’urbanista. Les onze reflexions sobre el creixement urbà que formen el segon capítol constitueixen tot un programa d’acció que les Nacions Unides podrien adoptar per orientar les intervencions sobre els usos del territori. El tercer capítol té un enunciat molt cerdanià, “Camins de futur en l’ocupació del territori”, i planteja els reptes de la colonització del territori a escala global.

seguir >>>

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
29 de novembre de 2006
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat