Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
  

 

 

 

On es duen a terme
A la sala Prat de la Riba de l'Institut d'Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, 08001 Barcelona)

Matrícula i drets d'inscripció
Inscripció a les jornades: 15 eur. (estudiants 10 eur.)
Inscripcions:
Universitat Catalana d'Estiu
Gran Via de les Corts Catalanes, 600 (3, 2)
08007 Barcelona
www.ucestiu.com
Tels. 933 172 411 / 933 172 458
correu@ucestiu.com

Per a inscriure-us-hi, heu d'omplir la butlleta online www.ucestiu.com o enviar per fax al 933 172 510 o per correu la que s'inclou en aquest fulletó. El dret d'iscripció es farà efectiu en recollir les credencials, el mateix dia d'inici. El període de matrícula és obert a partir d'ara i mentre hi hagi places vacants. Per a qualsevol consulta, truqueu als telèfons esmentats. El preu inclou la tramesa de les actes de les jornades, un cop editades.

Certificats i crèdits universitaris
Els inscrits que assisteixin a totes les sessions poden demanar un certificat que expedirà i trametrà la Universitat Catalana d'Estiu (20 hores).

Informació recollida del tríptic anunciador

  Jornades sobre l'organització territorial / del 7 al 9 de juny de 2006 a l'IEC

Presentació
Setanta anys després de l'aprovació del mapa comarcal de la Generalitat republicana, i instal·lats de ple en el segle XXI, la divisió del territori continua essent en diversos sentits una 'assignatura pendent'. Per què? Quins elements hi ha en joc, en un debat d'aquesta naturalesa? Fins a quin punt hi pesen les inèrcies de la història i el joc d'equilibris de la política? En quina mesura hi haurien d'incidir les grans transformacions territorials? Quin marge real hi ha de maniobra a l'hora de replantejar les estructures existents?
Posar sobre la taula aquestes qüestions, conèixer l'opinió dels experts—al nivell de diferents estats i a escales territorials diverses—i obrir un debat que aporti elements de reflexió i que també sigui referència útil amb vista al futur són els objectius bàsics de les Jornades, que s'adrecen tant als especialistes com a polítics, tècnics, estudiants universitaris i públic interessat en general.

 

Dimecres, 7 de juny

 

I. La divisió del territori, una eterna 'assignatura pendent'?

10:30  Interrogants sobre l'organització territorial / Joan Tort (UB)
11:50  Ara ja toca? Pors, dubtes i incerteses davant l'organització territorial de Catalunya / Jesús Burgueño (UdL)
12:40  Comarques? Vegueries? Províncies? La conveniència i la necessitat d'articular un "ens local cooperatiu" en l'administració local catalana / Joaquim Ferret (UAB)

II. Més enllà de les inèrcies històriques, el repte de la gestió

16:30  L'experiència de l'organització territorial d'Aragó. De les mancomunitats a les comarques / Ramón Salanova (Departament de Presidència, Govern d'Aragó)
17:20  Unes notes sobre el procés d'estructuració politicoadministrativa del territori espanyol / Jacobo García (Univ. Carlos III)
18:40  Catalunya i els models espanyol i francès d'organització territorial: uns apunts i una reflexió crítica / Joan Becat (UdP)
19:30  Divisions territorials i 'escales de gestió'. Les possibilitats inexplorades del municipi petit i mitjà / Jaume Font (UB)

 

 

Comitè organitzador
Joan Tort (UB),
coordinador científic.
Josep V. Boira (UV)
Joan Maluquer (UCE),
coordinador organitzatiu.

Comitè assessor
Joan Becat (UdP i IEC)
Vicenç M. Rosselló (UV i IEC)
Onofre Rullan (UIB)

 

 

 

Dijous, 8 de juny

 

III. Fórmules noves per a unes necessitats canviants

10:00  Territoris i administració a França: la qüestió de la governabilitat de les àrees metropolitanes i la denominada 'solidaritat intercomunal' / Jean-Louis Coll (Univ. Tolosa-Le Mirail)
10:50  Perspectives de present i de futur sobre el fet metropolità a Catalunya / Josep Oliveras (URV)
12:10  El model de desenvolupament i la regionalització a Portugal. Inèrcies, reptes i oportunitats / Joâo L.J. Fernandes (Univ. Coimbra)
13:00  Algunes qüestions d'organització territorial plantejades des de la perspectiva de les Illes Balears / Onofre Rullan (UIB)

IV. Dibuixant el present, esbossant el futur

16:30  Una proposta de reestructuració territorial i del govern local a Galícia / Román Rodríguez (Univ. Santiago)
17:20  El punt de vista interregional i els territoris locals a Europa. Una visió des del País Valencià / Josep Vicent Boira (UV)
18:40  Les perspectives de l'organització territorial a la llum del nou Estatut de Catalunya / Oriol Nel·lo (DPTOP)
19:30  Camins de futur en l'organització del territori / Albert Serratosa (IET)

 

Divendres, 9 de juny

 

10:00  Taula rodona: L'organització del territori: estratègia política o exercici de possibilisme? amb els representants dels grups parlamentaris del Parlament de Catalunya.
12:00  Conferència de clausura: Les claus per a una nova organització territorial a Itàlia / Carlo Brusa i Cesare Emanuel (Univ. Piemont Oriental)

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
16 de maig de 2006
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat