Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.

 

Assemblea General Ordinària SCG 2018

<<< retrocedir  En el document de la primera proposta que es va fer s’afirmava que “El nostre territori ha sofert canvis importants des del 1970 en les cobertures de vegetació, produccions agràries, en les infraestructures, mitjans de transport, població, han aparegut les noves migracions de més enllà de la Península, la urbanització ha estat més decisiva que l’urbanisme, hi ha hagut una profunda desindustrialització, el turisme del litoral i l’urbà donen força a una economia de la temporalitat, apareix l’internet de les coses, les universitats han assolit nous papers en recerca, etc. Els geògrafs i geògrafes tenim una opinió sobre aquests i altres temes i el podem oferir a la nostra societat, o bé ens hem de quedar en la recerca de petites peces d’un trencaclosques o puzle que no sabem completar?”

La direcció d’aquesta Geografia ha estat proposada al professor Jesús Burgueño, el qual comptarà amb un reduït comitè assessor format per la Núria Benach, Jaume Feliu, Albert Pèlachs i jo mateix. Plegats hauran de treballar en un esborrany d’índex que ja existeix, i fer les propostes de possibles redactors i redactores, independentment de tota una altra sèrie de qüestions que qualsevol edició comporta. També es demanarà l’ajut de l’Institut, però com en el cas anterior, la Societat hi esmerçarà diners dels seus romanents, els quals han estat acumulats per poder aconseguir productes que estiguin en línia amb els objectius fundacionals, el més important dels quals és la divulgació de la geografia per conèixer i comprendre el nostre país.

Espero que recolzin les anteriors propostes i desitjo que puguin gaudir dels seus resultats.

Respecte a les publicacions, passat l’estiu apareixerà un altre número de Treballs SCG, i també esperem que puguin rebre un llibre sobre el problema dels desnonaments del habitatges a les ciutats de Catalunya per impagament d’hipoteques, llibre que és el resultat del premi Lluís Solé Sabarís de fa dos anys aconseguit per Antoni Domènec complementat per les aportacions del seu director del Treball de fi de màster, Aaron Gutiérrez.

 

 

Sobre els premis que la SCG atorga, en el curs que ara acaba no es va concedir el Joan Palau Vera que com vostès saben va adreçat a alumnes de secundària i batxillerat. No hi va haver collita. En canvi el premi Lluís Casassas per a treballs universitaris de fi de grau i màster, ha continuat tenint bona acollida, i enguany el jurat format per David Pavon, Mariàngels Trèmols i Maria Villanueva, van decidir donar el premi a Martí Pol per un treball sobre l’evolució del model turístic a l’illa de Menorca, i dos accèssits, un sobre l’antropització del litoral sud de Gran Canària, i l’altre sobre l’anàlisi de la percepció paisatgística al Delta de l’Ebre.

Una altra qüestió a què hem dedicat força atenció en les nostres reunions de Junta, ha estat el de la promoció de la geografia i el seu estat a batxillerat en relació a les proves d’accés a la Universitat. Hem ajudat amb diners a la constitució de l’EspaiGeo, conjuntament amb els departaments de Geografia de les universitats catalanes, contractant una persona per ajudar a dissenyar les notícies adreçades als mitjans de comunicació sobre les novetats geogràfiques, i s’han ideat accions davant els responsables d’ensenyament de la Generalitat, que no s’han pogut portar a terme per la vigència del 155 i no saber a qui calia exposar els nostres neguits. Aquests temes van ser tractats també a bastament en una reunió conjunta de la Junta de la AGE i de la SCG, oberta després al professorat amb responsabilitats docents, la qual va tenir lloc el 24 de gener. Del text de les conclusions, vull destacar l’afirmació que “per augmentar la visibilitat es necessari dotar-se d’instruments de comunicació científica i fer-ho de forma professional”. Es va creure que també era bàsic “influir en els ensenyaments pre-universitaris i convèncer als professors de la matèria que és possible ensenyar la geografia d’altres maneres”, allunyades de les purament memorístiques. Esperem que les accions proposades per enfortir el paper de la Geografia a batxillerat i secundària es puguin portar a terme en el proper curs.

Ja per anar acabant, vull assenyalar que continuem participant a l’European Association of Geographical Societies EUGEO, i a la secció espanyola de la UGI. També continuem estant a internet i a les xarxes socials per mitjà de les nostres pàgines de l’Obrador Obert, l’Àgora de la Geografia i Eines i recursos per a l’ensenyament de la Geografia, però també estem a Facebook, Twiter i Instagram.

 

 

Al llarg d’aquest curs l’Obrador Obert ha rebut 13.391 consultes de 35.957 pàgines i 8.457 visitants, de les quals un 15% provenia d’altres països d’arreu del món, especialment dels USA i el Regne Unit. Eines i recursos té 362 recursos penjats a la xarxa, amb uns 20 usuaris de mitjana de consulta diària que en el darrer any han fet 13.094 visualitzacions provinents de 67 estats del món. L’Àgora de la Geografia, que és la pàgina més nova i que està especialment adreçada a persones que no formen part del món acadèmic, rep una mitjana d’unes 936 visites mensuals, amb un màxim de 1.085 visites l’abril i un mínim de 762 el desembre. A Facebook hi ha 1.003 seguidors, a Twiter, s’han enviat 73 tuits, amb 2.477 visites, 1.665 seguidors i 108 mencions. La darrera incorporació ha estat a Instagram, des del 6 de novembre, amb 384 seguidors i 1.151 visites, la major part de les quals de joves entre 25 i 34 anys, seguides de les de 18 a 24, i del gènere masculí (un 64%).

Reitero en aquest tema d’Internet i les xarxes l’agraïment a Pau Alegre, Jordi Royo i Albert Aubet, Jordi Ramoneda i Meritxell Gisbert pel seu treball per fer-nos més visibles entre els socis i simpatitzants.

Per acabar, també vull agrair als socis i sòcies la seva col·laboració en contribuir econòmicament a l’existència de la SCG, i en fer acte de presència en molts dels nostres actes i accions. Igualment si poden engrescar a algun amic o amiga que es facin socis, encantats de la vida, perquè les quotes dels socis són realment la base econòmica regular i certa sobre la que podem fer accions.

I finalment, donar les gràcies a la Blanca Betriu pel seu treball des de la secretaria tècnica, i a tots els membres de la Junta per la seva disponibilitat i la feina ben feta, que cadascun d’acord amb les seves funcions ha fet.

Moltes gràcies als associats presents i continuem l’assemblea, a l’espera dels resultats electorals que ens permetin el juny del proper any tornar-nos a trobar. [Josep Oliveras]

Si us convé citar aquesta publicació, poseu:
Oliveras Samitier, Josep (2018): "Paraules a l'Assemblea General Ordinària de la Societat Catalana de Geografia, SCG (12 de juny de 2018)". Obrador Obert. El butlletí digital de la SCG, http://scg.iec.cat/Scg9/Scg92/S92841.htm

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
19 de juny de 2018
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat