Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.

 

Assemblea General Ordinària SCG 2016

<<< retrocedir  Bellvitge de l’Hospitalet del Llobregat, a la Pulla i la Basilicata i a l’Alta Garrotxa, i també a la falda de Montjuïc per veure a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya l’exposició “El mapa com a eina de govern: el centenari dels serveis geogràfic i geològic de Catalunya”. Totes les sortides han funcionat prou bé, malgrat la boira o d’haver-se de remullar els peus.

Un especial interès i notable assistència han tingut el cursos que s’han organitzat per a adquirir nous coneixements tècnics i professionals: un d’Introducció a QGIS, programació de SIG lliure, i un altre sobre l’aplicació dels drons i làsers escàners per a l’estudi de processos geomorfològics. Tots dos amb totes les places plenes i amb molt bons resultats per part dels inscrits. Felicitem els organitzadors i professors, especialment la Meritxell Gisbert i el Xavier Úbeda.

Amb la Diputació de Barcelona es va organitzar una jornada a Vic sobre petits municipis i organització territorial, una jornada que va comptar amb la participació de nombrosos representants municipals i que esperem que amb les degudes modificacions i actualitzacions es pugui repetir en altres ciutats els propers anys. Una altra jornada va estar destinada als nostres joves consocis i va consistir en un trivial geogràfic (Geoquiz) que segons els participants va ser molt divertit i útil per estrènyer relacions entre els estudiants d’algunes de les universitats catalanes.

Pel que fa a les publicacions hauran ja rebut el número 80 de la revista Treballs de la SCG, on apareix el treball de la Montserrat Galera sobre les fonts documentals de l’Atles català del 1375 i un dels primer articles sobre les aplicacions dels drons a la Geografia, així com la transcripció de les taules rodones celebrades amb motiu dels 25 anys de l’Associació de Geògrafs Professionals de Catalunya, que va ser l’embrió del Col·legi de Geògrafs. El número 81 recollirà entre altres coses les ponències de la jornada celebrada a Vic, i està en camí d’impremta.

 

 

De llibres, el d’enguany encara no ha aparegut, però en comptes d’un esperem poder-ne regalar dos: el primer de Franco Farinelli titulat La invenció de la Terra, traduït gentilment de l’italià pel Bernat Lladó, i l’altre a càrrec de Jesús Burgueño, responsable de la revista i per extensió de les edicions, que ens permetrà conèixer el contingut dels qüestionaris de Francisco de Zamora per a la comarca del Barcelonès i que fins ara restaven inèdits. Esperem poder-los tenir a les mans aviat. Amb el llibre de Farinelli es vol també iniciar una nova sèrie de llibres dedicada a noves visions geogràfiques, tant de fora, com sobre Catalunya, ja que aquest és un dels objectius de la Societat.

Les nostres pàgines web continuen sent força consultades. L’Obrador obert de la qual té cura en Pau Alegre ha rebut més de divuit mil visites que han tafanejat sobre prop de quaranta-sis mil pàgines, encara que denota un descens moderat en els darrers cursos. Un fet que parcialment i probablement pot tenir relació amb el nombre d’alumnes que cursen estudis de Geografia, que també ha sofert un descens. De les visites efectuades un 10% provenien d’altres països (un 4% dels Estats Units), cosa que cal remarcar, i la pàgina més visitada ha estat la de l’editor de Treballs de la SCG.

L’altra pàgina web d’Eines i recursos per a l’ensenyament de la Geografia, que es va estrenar el curs passat ha tingut des dels seus inicis fins el maig, més de 10.000 visitants que han remenat amb la vista unes 117.000 pàgines, i unes entrades diàries molt variades, però que mostren el servei que la pàgina pot fer entre els professors, tant de secundària com d’universitat. En aquest curs s’ha efectuat una presentació de la pàgina a la Universitat de Lleida, i es preveu anar fent sessions per ampliar-ne els usuaris.

No satisfets amb aquestes dues pàgines encara volem presentar-ne una tercera que serà animada pel Jordi Ramoneda. Aquesta serà una pàgina que es titularà l’Àgora de la Geografia, i que serà una pàgina d’informacions molt diverses, especialment d’excursions, viatges, fotografies de paisatges, etc., on els nostres socis podran fer aportacions personals. Una pàgina lliure que ens hauria de servir per enllaçar i contrastar opinions i fer una Societat Catalana de Geografia viva, activa, real i virtual. A veure si a la tardor ja la podem explorar i hi podem participar.

 

 

També estem a Twitter i al Facebook. A 26 de maig del 2016, el compte de la SCG del primer tenia 1.110 seguidors i el segon 853, amb notables variacions temporals i de reaccions dels seguidors. Agraïm des d’aquí la tasca que els curadors d’aquestes pàgines i sistemes comunicatius fan de forma ben altruista, i aprofito de forma especial fer extensiu aquest agraïment a la Roser Serra que després de sis anys de permanència a la Junta ara cessa en la vocalia. Ella ha estat una de les impulsores de l’extensió de les activitats de la Societat entre els professors i professores d'ensenyament secundari, entre les quals la de la creació de la pàgina web.

De la situació econòmica els parlarà el tresorer. Anem millor que fa quatre anys i podem afluixar-nos una mica el cinturó, fer més despesa, però guardant un roc a la faixa, que en aquest país, tant les crisis com els processos són llargs i de conseqüències imprevisibles. Malgrat els problemes pressupostaris de la Generalitat, comptem amb l’inestimable ajut de l’IEC i amb la notable aportació de la Diputació de Barcelona que ens ha facilitat poder incrementar les publicacions i activitats.

Per acabar, només em cal dir que continuem augmentant el nombre de socis, moderadament i amb una notable mobilitat d’altes i baixes. Un 8’3% dels 456 socis que tenim oficialment són estudiants, i un 33% del total fa més de 25 anys que ho són. Desitgem l’entrada de més joves i ens congratulem de la permanència dels socis que al llarg dels anys contribueixen al manteniment de la Societat i a fer possible l’extensió dels coneixements geogràfics fora de les universitats.

S’han fet encara més coses, però ja les trobaran detallades a la Memòria. De tot el que s’ha fet, els membres de la Junta en són els principals responsables, però sense la col·laboració dels associats, uns amb la quota i altres, a més a més, amb diferents tipus d’ajuts en forma de treball, la tasca de la nostra Societat de Geografia no seria possible. Com a president em toca ser educat i sincer: Als associats i als que a més formen part de la Junta, el més expressiu agraïment. S’han acabat les paraules! [Josep Oliveras]

Si us convé citar aquesta publicació, poseu:
Oliveras Samitier, Josep (2016): "Paraules a l'Assemblea General Ordinària de la Societat Catalana de Geografia, SCG (11 de juny de 2016)". Obrador Obert. El butlletí digital de la SCG, http://scg.iec.cat/Scg9/Scg92/S91881.htm

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
20 de juny de 2016
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat