Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Horacio Capel: La física sagrada. Creencias religiosas y teorías científicas en los orígenes de la geomorfología española. Barcelona: Ediciones del Serbal, 1985 (Libros del aguazul); 223 p. ISBN 84-7628-006-8.   Ressenya d'A. Turco (1987) : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

Així, qualsevol pregunta esdevé pertinent a la llum de la potència analítica i del rigor que la raó és capaç d’activar. A més a més, la circulació de les idees experimenta aleshores una acceleració extraordinària mercès a la impremta, provocant sinèrgies intel·lectuals, no només desconegudes a la bestreta, sinó impensables. Si és projectat a l’horitzó específicament geogràfic, aquest condicionament favorable per a l’avenç de les ciències encara és més incisiu. En efecte, la curiositat i l’esperit d’observació dels navegants i dels exploradors, dels soldats i dels missioners, dels comerciants i dels funcionaris que solquen les mars i organitzen les terres d’un món esdevingut unitari sota la guia de l’eurocentrisme triomfant, acumulen una massa impressionant de dades empíriques. Així i tot, la reflexió geomorfològica es protegeix dels excessos especulatius, constreta com està a confrontar-los amb fets concrets que a cada moment poden assumir carta de “prova” o “contraprova” a l’esguard d’una o altra tesi.

 

Tanmateix, del sis-cents, i fins al segle de la Il·lustració a Europa, i a Espanya en especial, resta encara per deslligar el gran nus relatiu a l’autonomia del pensament científic del religiós. S’esdevenia que l’enteixinat de la raó, malgrat ésser estimulada a poc a poc per la varietat i la consistència dels materials observats, restava ancorat en uns fonaments teològics que no s’avenien amb els desenvolupaments. Existeix per tant una relació jeràrquica entre metafísica i ciència a causa de la qual les explicacions científiques no podien ultrapassar l’àmbit de la compatibilitat amb els ensenyaments religiosos: és aquesta la raó per la qual no es parla senzillament de “física” o de “teoria”, sinó de “física sagrada” o de “teoria sagrada”. Però, la conformitat de les interpretacions fonamentades en les dades enregistrades a les Sagrades Escriptures, no és evident ni fàcil de comprovar, com sigui que la Bíblia mateixa ha estat i és objecte d’”interpretacions”, ja que molts sistemes deductius, per l’autoritat dels grans doctors de l’Església, s’han constituït en “doctrines” sovint divergents i fins i tot antagonistes.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
27 d'abril de 2017
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat