Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Horacio Capel: Capitalismo y morfología urbana en España. Barcelona: Ediciones Asenet, 1975 (Col. Los Libros de la Frontera - Realidad Geográfica, 28); 142 p. ISBN 84-377-0025-6.   Notícia de J. Oliveras : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

seguida de prop per la d’economistes i, en menor mesura, per la de geògrafs, sociòlegs, juristes i historiadors. L’autor més citat és el sociòleg i economista Christian Topalov en relació amb la propietat immobiliària, i dóna especial relleu a un article de Carme Masana i Francesc Roca (*), qualificat per Capel de “valioso trabajo; el primero que sepamos, que ha planteado en España el tema en términos de estrategias de los agentes urbanos” [n. 107].

El llibre d’Horacio Capel va gaudir d’un gran ressò, com ho demostren les cinc edicions que se’n van fer. A l’edició de 1990, el seu autor atribueix l’èxit a la mida ajustada de l’obra, i “a la idea difundida por algunos círculos de izquierda de que, a pesar de los cambios políticos, nada esencial se había modificado en la transición política... el simple cambio político dejaba intacto el aparato real del poder económico y la influencia de los ‘poderes fácticos’” [137].

 


* “Estratègies urbanes i realitat urbana a la regió de Barcelona” a Economia crítica: una perspectiva catalana, Barcelona: Ed. 62, 1973, p. 203-234.

 

El llibre seria així un testimoni històric d’una conjuntura singular d’Espanya. Cal creure que el llibre va tenir una àmplia acollida perquè era una síntesi dels processos i les actuacions que feien possible entendre de la més bona manera el funcionament del sistema capitalista en el domini de la construcció i de l’expansió de les ciutats espanyoles. L’ús dialèctic de dades, discursos ideològics i teories sobre el fet urbà era raonable i equilibrat. El llibre no propugna una revolució urbana, sinó que explica i fa comprendre uns fets en una perspectiva marxista. Posava a l’abast tot allò que es pretenia amagar i desfigurar per part de determinats agents econòmics, polítics i, fins i tot, acadèmics. [Josep Oliveras: “Entre el crecimiento y la especulación urbana”, publicat a Urteaga i Casals (2015): Horacio Capel, geógrafo, p. 449-474; selecció de fragments i versió cat. de P. Alegre]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
27 de març de 2017
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat