Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Horacio Capel: Capitalismo y morfología urbana en España. Barcelona: Ediciones Asenet, 1975 (Col. Los Libros de la Frontera - Realidad Geográfica, 28); 142 p. ISBN 84-377-0025-6.   Notícia de J. Oliveras : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

Capitalismo y morfología urbana en España va ser editat per primera vegada el març de 1975 per l’editorial de José Batlló de Barcelona. Desconeixem el nombre d’exemplars d’aquesta primera edició i de les subsegüents de 1977, 1981 i 1983. El Círculo de Lectores de Barcelona va efectuar una nova edició del llibre de Capel l’any 1990 a la col·lecció “Círculo Universidad”. Portava una introducció de José Luis Abellán, historiador de la filosofia i director de la col·lecció, i un epíleg redactat expressament per a aquesta edició amb el títol: “El planeamiento urbano en España (1975-1989)”.

La primera part de l’obra segueix, si fa o no fa, algunes de les temàtiques que formaven part del programa de l’assignatura “Geografia Urbana” impartida per Capel a la Universitat de Barcelona. Aquesta entrada podia deixar endevinar que, de primer antuvi, l’autor tenia la intenció de produir un manual universitari. És més, el llibre va dedicat “A los estudiantes del Departamento de Geografía de la Universidad de Barcelona (curso 1973-74), para los que primitivamente este texto fue escrito”, tal i com consta a la pàgina de cortesia. Tanmateix, el convertirà en un assaig sobre la influència del sistema capitalista en el creixement urbà. És per això

 

que en “Las etapas del crecimiento y la elaboración de la trama urbana” ressegueix una traça evolutiva que va des de la formació dels barris vells fins a la Revolució Industrial, amb especial esment de les problemàtiques higiènica i de sobrepoblació que es donaven tant a les ciutats angleses com a les espanyoles. En aquest context, Capel il·lustra amb textos i estadístiques d’època unes reflexions que fins aleshores no havien estat formulades ni expressades per cap estudiós espanyol en el domini de la geografia. En pot ser una bona mostra la següent: “la demanda de alojamientos permiten a la burguesía naciente iniciar un proceso a gran escala de especulación del suelo y de producción de mercancía vivienda, lo cual se convierte en una fuente importante de acumulación de capital. El espacio urbano, la ciudad toda, adquiere un valor de cambio, más importante y por encima del valor de uso” [Capel, 1975, p. 20].

La segona i la tercera part de Capitalismo y morfología urbana en España són les més innovadores. Fins i tot, hi podem copsar un canvi o el sorgiment, en el pensament d’Horacio Capel, d’un nou ideari, el qual l’empeny a adoptar posicionaments escolats del doctrinari marxista per a interpretar la ciutat.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
27 de març de 2017
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat