Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Francisco López Palomeque i Gemma Cànoves Valiente (curadors); Asunción Blanco- Romero i Anna Torres Delgado (coord.) : Turismo y territorio. Innovación, renovación y desafíos. València: Tirant Humanidades, 2014 (Col. Crònica); 735 p. + CD. ISBN 978-84-16062-16-4.   Presentació dels curadors : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

En l'escenari actual de globalització i de la nova dialèctica turisme-territori, la relació entre el turisme i el canvi climàtic pren un relleu insospitat. La certesa de l'escalfament global experimentat per la superfície terrestre durant les darreres dècades fa que el fenomen del canvi climàtic s'afiguri a l'actualitat com un dels reptes majors als quals s'enfronta avui el sector turístic en les seves vessants ambiental, social i econòmica. La relació simbiòtica entre el turisme i el canvi climàtic, en resultar ser el primer la víctima i el botxí del segon, recomanen considerar el fenomen en totes les seves dimensions i cercar estratègies que permetin enfrontar-nos amb la problemàtica, maximitzant les oportunitat i minimitzant els possibles inconvenients. En aquest sentit, es posa la necessitat d'investigar les evidències dels impactes del canvi climàtic en sectors específics del turisme; conèixer les experiències d'adaptació i/o mitigació dels efectes del canvi climàtic i saber quin és el grau de desenvolupament de la recerca d'aquesta temàtica des d'una perspectiva geogràfica.

En els processos esmentats, la renovació i la innovació han estat referents indefugibles i també ho són per a fer front als desafiaments futurs i per a contestar als nombrosos interrogants associats amb aquells processos: ¿com se manifesten els canvis en la dialèctica turisme-territori?, ¿quin paper representa el territori en els processos de canvi del turisme?, ¿quin abast té la interpretació del

 

turisme entès ara com a mobilitat temporal, la qual substitueix altres interpretacions tradicionals?, ¿quins són els impactes del canvi climàtic en el turisme? o, entre molts d'altres aspectes, ¿quins són els rols dels actors del turisme en el nou escenari?

La necessitat de coneixement per a una millor comprensió del fenomen turístic, per a conèixer amb rigor les característiques de les tendències actuals i futures del turisme, i en particular de la seva dialèctica amb el territori, ha mobilitzat els diversos actors amb la finalitat de donar respostes adients, tant d'orientació bàsica com aplicada, sota l'ègida de la Universitat. En aquest marc, el Grup de Geografia del Turisme, Oci i Lleure (Grup 10) de l'Associació de Geògrafs Espanyols (AGE), ha efectuat cada dos anys, durant les dues darreres dècades, un col·loqui per aportar les seves investigacions sobre l'evolució recent del fenomen turístic des d'una perspectiva geogràfica. En aquesta ocasió, i amb el referent dels arguments i reflexions expressats en els paràgrafs anteriors, el Grup 10, el departament de Geografia Física i Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat de Barcelona i el departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona van organitzar el XIII Col·loqui de Geografia del Turisme, Oci i Lleure, sota el lema "Turismo y territorio. Innovación, renovación y desafíos", el qual se celebrà a Barcelona els dies 14, 15 i 16 de juny de 2012.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
13 de juny de 2016
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat