Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Ignasi Aldomà Buixadé (coord.) : L’aigua patrimoni de la Catalunya seca. Passat i present en l’entorn de Torrebesses. Torrebesses - Lleida: Ajuntament de Torrebesses - Pagès Editors, 2013; 175 p. ISBN 978-84-9975-350-8.   Ressenya d'E. Trepat : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

“Tot i la connotació pejorativa que el discurs actual atribueix als secans, aquests han estat a través de la història un territori viu des d’un punt de vista econòmic i cultural, i aquesta vitalitat ha estat associada amb la presència d’aigua”. La frase introductòria del llibre introdueix de manera directa, i en part reivindicativa, el lector en la temàtica tractada, l’aigua era i és present als secans i n’analitzarem el seu cicle i la seva gestió.

Efectivament, la publicació analitza des de tots els punts de vista possibles el cicle de l’aigua als secans, la seva gestió, els costums socials que hi ha al darrera i com el reaprofitament d’algunes maneres de gestionar l’aigua poden aportar el seu granet de sorra a una gestió més sostenible de l’aigua en l’actualitat, arreu. Per anar més enllà, fusiona en el mateix text el resultat científic del treball amb els testimonis orals que hi han col·laborat.

Aquesta publicació és el resultat final de tot un treball de recerca i inventariat realitzat al terme municipal de Torrebesses, que va començar el 2008. A més a més, fruit d’aquest treball, s’ha fet una exposició que porta com a nom Aigua, patrimoni de secans i que pretén divulgar tots els coneixements adquirits amb la recerca i inventari d’una manera gràfica.

Ens trobem davant d’un treball que no només és una recerca i un inventari patrimonial sobre l’aigua al municipi de Torrebesses sinó que és una extrapolació de la importància de l’aigua

 

per al desenvolupament econòmic i social dels pobles, en especial als territoris de secà, i una guia/model sobre el futur més aviat immediat del tractament de l’aigua a Catalunya. A més, atès el territori on es desenvolupa el treball i la seva temàtica, al Segrià, el secà i l’aigua, és una de les poques publicacions existents.

Abans d’entrar en la descripció del llibre cal destacar que el treball s’ha realitzat gràcies a un equip format per 14 persones de diferents àmbits de treball com són la geografia, la història agrària, la hidrologia, la topografia, l’arquitectura i el patrimoni (*). També s’ha comptat amb la col·laboració de 21 testimonis orals que han aportat el caràcter realista i han servit per recollir i corroborar tota una sèrie de coneixements històrics relacionats amb l’aigua i la seva gestió.

La publicació s’organitza en 10 capítols, que a la vegada podem dividir en tres parts. La primera, que inclou els 4 primers capítols, ens presenta el territori analitzat i les seves característiques, així com la seva evolució històrica. La segona, que inclou els següents


* Enric Vicedo Rius, estudi i redacció part històrica; Josep Carles Balasch Solanes i Manuel Morillo Sarto, estudi hidrològic; Josep Préixens Llevadot i Mateu Esquerda Ribes, inventari del patrimoni; Noèlia Albana Arjó i Miquel Mateus Gorgues, aixecament planimètric i topogràfic; Carles Pubill Pociello i Carles Labèrnia Badia, estudi constructiu i de materials; Josep Ramon Módol Ratés; Marina Guillén Rollan i Joan Ferrer Aceña, documentació i secretaria; Xavier Goñi, foto coberta.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
30 d'agost de 2013
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat