Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Miquel Faig i Aumallé; Margarida Castañer i Vivas: La Garrotxa. Medi natural, estructura econòmica i equipaments socials. Barcelona: Caixa d’Estalvis de Catalunya, 1983 (Catalunya comarcal); XV + 324 p. Pròleg de Joan Hortalà i Arau. ISBN 84-7231-912-1.   Pròleg : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6 
 

El treball de M. Faig, que des d’un bon començament va cercar i obtenir la inestimable col·laboració de M. Castañer, segueix una pauta semblant encara que més enriquida, tant per la perfecció de les estadístiques com per una major profunditat en alguns temes estudiats.

No es tracta pas aquí de resumir l’estudi. És prou interessant perquè sigui llegit de cap a peus. Convé però, això sí, remarcar, encara que molt breument, els trets que entenc que són significatius d’aquesta recerca, ja que una simple ullada a l’índex no faria potser justícia a la gran quantitat de treball incorporat.

L’estudi consta de sis parts: Medi Físic, Població, Agricultura, Indústria, Serveis i Visió Global. Convé així de remarcar que, pel que fa al primer dels temes, hom ha estat hàbil en l’adopció dels criteris de delimitació, car aquesta és una qüestió vidriosa i, encara que ha plogut molt des de llavors, n’hi ha que s’aferren, com si fos un dogma, a les prescripcions que d’una manera oficiosa establí la Generalitat el 1937. El tractament demogràfic és convencional però ben elaborat i documentat, amb l’esforç addicional que a més suposa, pel que fa a l’actualització de dades, haver utilitzat el cens de 1980. Són una novetat el tractament de les migracions i, en particular, les consideracions sobre la procedència de la població a la Garrotxa. En aquesta línia són també remarcables l’anàlisi sobre el nivell d’instrucció de la població i

 

allò que els autors anomenen “estructura sociopolítica” que, també referida als habitants de la zona, donen l’evolució estadística de llurs preferències de vot.

Les parts relatives a l’anàlisi dels sectors econòmics, introdueixen uns aspectes originals i tots tractats ben eloqüentment. Dins l’àmbit de l’agricultura, són interessants les implicacions que es desprenen de l’estoc de capital existent en aquest sector. Hi ha igualment un veritable esforç per posar al dia les quantificacions de les produccions obtingudes, la qual cosa es extensiva també al sotssector ramader. De les qüestions relatives a la indústria, jo en destacaria unes pàgines introductòries que, si bé són breus, pretenen de donar una visió sintètica dels orígens i de la consolidació industrial a la Garrotxa. Potser ací alguns temes són parcials i d’altres tal vegada poden abonar certa polèmica; però, en conjunt, l’intent és meritori. Com també són meritòries les respectives descripcions de totes i cada una de les activitats industrials a la Garrotxa. En aquesta mateixa línia, no s’han pas de passar per alt les pagines relatives a «l’estructura industrial de la comarca», tant per l’enumeració estadística que comporten com per les rellevants conseqüències que hom pot extreure’n. El tractament, en fi, del sector serveis, igualment extens, té com a punts remarcables les al·lusions als equipaments col·lectius i a la mateixa estructura terciària de la Garrotxa. Tot plegat conforma un conjunt d’observacions brillants i suggeridores.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
21 de juny de 2013
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat