Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Maria Jesús Lluelles et al.: El segle XX: la modernització d’Andorra. Lleida - Andorra: Pagès Editors - Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra, 2004; 559 p. ISBN: 84-9779-225-4.   Ressenya d’E. Dot (2008) : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

En el segon bloc de l’estudi, Comas i Pujadas presenten el testimoni de catorze persones que han viscut les transformacions del Principat en primera persona. El recull d’experiències i opinions sobre els factors que han propiciat els canvis, i també sobre la situació actual del país i les perspectives de futur, constitueix un ventall il·lustratiu. La síntesi de les entrevistes permet realitzar una contrastació amb les anàlisis documentals i estadístiques que constitueixen el gruix de l’obra pel que fa a l’avaluació sobre les transformacions socials i econòmiques del Principat d’Andorra. En conjunt, les entrevistes valoren el canvi com un procés molt ràpid i desordenat. El model turístic que ha imperat en els darrers anys, ha contribuït a desenvolupar un model territorial amb desequilibris. Davant d’aquesta evidència, els entrevistats demostren la seva inquietud motivada pels nivells de congestió d’Andorra, el creixement de les urbanitzacions i la consegüent desnaturalització, ràpida i en alguns casos irreversible, d’una part del territori. Tal com afirma el text, les conseqüències d’aquesta congestió es visualitzen en un procés de construcció massiva que comporta un model dual d’assentaments, amb escassa interrelació entre els nuclis tradicionals i els turístics.

 

Alhora, comporta també unes tipologies d’edificació que no concorden amb l’urbanisme tradicional, això posa en perill la preservació del patrimoni urbanístic i arquitectònic i la fisonomia tradicional dels pobles, com també un increment del cost del sòl que encareix el preu de l’habitatge, la qual cosa perjudica els residents locals amb un poder adquisitiu més baix.

D’altra banda, l’escassa diversificació de l’economia i la forta dependència de l’activitat turística comporta la problemàtica que genera l’estacionalitat de l’activitat econòmica, ja que produeix desequilibris importants, com ara la saturació de transport en els mesos de temporada alta, l’augment de la desocupació en temporada baixa i la infrautilització d’equipaments. Tot això comporta un escàs desenvolupament de la resta de sectors econòmics, tret de la construcció. És a dir, el desenvolupament del sector dels serveis ha condicionat el de la resta dels sectors econòmics, cosa que provoca la desaparició gradual del sector agrícola i un fort retrocés dels sectors industrials no lligats al turisme. És per això que alguns entrevistats reclamen una aposta per la diversitat econòmica enfront de l’actual especialització generalitzada.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
30 de maig de 2012
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat