Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Ignasi Aldomà: Amb el permís de Barcelona. L’altra societat urbana. Lleida: Pagès Editors, 1999 (Argent Viu; col. assaig, 35), 282 p. ISBN: 84-7935-577-8.   Ressenya de D. Pavon (2001) : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

A través de l’argumentació de l’obra es vol rebutjar la visió reduccionista i bucòlica que sovint es té des dels àmbits capitalins respecte a l’extraradi rural. És una percepció que va des de veure el medi rural com a subministrador i reserva dels recursos més variats (aigua, matèries primeres per a la indústria, natura, paisatge…), fins a percebre’l com a mera «postal» on perviuen oficis i cultures del passat.

Per desenvolupar l’argument de l’assaig, Aldomà estructura el llibre en trenta-cinc breus estampes independents que volen il·lustrar el gran nombre de matisos, interpretacions i processos que perfilen la realitat del país no metropolità. Són estampes que s’apropen a les situacions específiques (socials, econòmiques, culturals, ambientals, infraestructurals…) positives o no, que travessen àrees particulars del país. Per tant, a la majoria d’aquestes estampes es fa una anàlisi sintètica d’una situació particular on es barreja, per una banda, la component territorial i, per l’altra, la component sectorial. A tall d’exemple es poden destacar estampes dedicades a temes tan diversos com: la

 

recessió demogràfica dels pobles petits; les experiències industrials que s’han volgut implementar en algunes àrees rurals; el món cooperatiu; la dinàmica de certs productes agraris (vi del Priorat, cereals de la Segarra o fruites del Segrià, porc d’Osona…); polèmiques tan conegudes com la introducció de l’ós al Pirineu, la construcció de pistes d’esquí, la urbanització de paratges o la creació de grans infraestructures com el tren d’alta velocitat; el fenomen de la segona residència; el paper de la premsa comarcal; les dinàmiques urbanes i els fluxos que també existeixen fora de l’àrea metropolitana; algunes de les iniciatives culturals sorgides en aquests espais… Són estampes en les quals no es fa una descripció freda i asèptica del fet, sinó que l’autor s’hi implica directament i aboca moltes de les seves reflexions personals, algunes fruit de la seva experiència viscuda. A cadascuna d’elles es barreja encertadament l’exposició de dades, les aportacions indirectes d’una trentena de testimonis recollits per a l’ocasió, la citació d’estudis precedents i els comentaris del propi autor. Amb tots aquests ingredients a la mà no és difícil que se susciti la reflexió paral·lela del propi lector.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
30 de maig de 2012
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat