Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Joan Tort i Rosa Català: Pensar el territori. Converses amb Albert Serratosa. Barcelona: Dèria, 2011; 380 p. ISBN 978-84-95400-69-7.   Nota preliminar : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

Aquest és un llibre de difícil classificació. En essència, és un assaig sobre urbanisme que ressegueix la vida de l’enginyer de camins Albert Serratosa i Palet, i que pren les seves idees, la seva obra i la seva experiència vital com a fil conductor fonamental.

No és, en sentit estricte, una biografia, per més que adopti la pauta cronològica de la seva vida com a referència permanent; encara menys, una autobiografia, tot i que la tria de la primera persona podria fer pensar al lector en unes «memòries en veu alta» del personatge transcrites, simplement, pels seus dos interlocutors. Tampoc no és, a l’altre extrem de la graella, un tractat amb pretensions erudites centrat en el gran tema al qual el protagonista ha dedicat la seva trajectòria professional: l’urbanisme i l’ordenació del territori.

Ara bé, enganyaríem el lector si no reconeguéssim, ja d’entrada, que la substància del llibre es mou entre les dues direccions apuntades: la prospecció biogràfica, per un cantó, i la immersió en el pensament teòric i pràctic -o sigui, fet alhora d’idees i d’experiència- d’Albert Serratosa, per l’altre. A manera de síntesi, ens atreviríem a dir que és un intent de construir una memòria del territori -de Catalunya, en general, i de l’entorn de Barcelona, en particular- a partir del testimoni d’una de les persones del nostre país que més hi ha reflexionat, i actuat, al llarg de les darreres sis dècades.

 

La trajectòria professional d’Albert Serratosa recorre una època clau de la nostra contemporaneïtat: des de finals dels anys cinquanta fins als inicis del segle XXI. Si hi afegim els seus anys de formació, i encara més, els de la seva infància i adolescència -importants en la mesura en què es forgen, aleshores, en la seva persona, unes percepcions sobre els territoris viscuts que seran decisives en la seva manera de mirar el món-, ens trobem davant d’un fet incontrovertible: el record de tot allò que ha viscut el nostre personatge va des dels inicis de la República fins a l’actualitat. I comprèn, a banda de l’època republicana, uns períodes tan intensos, diversos i complexos com la Guerra Civil, les gairebé quatre dècades de dictadura de Franco, els anys anomenats de la transició i, finalment, l’etapa democràtica que es desplega fins avui dia -i que, per fortuna, és l’única que ha conegut la generació del nostre país que ara mateix es pot qualificar de jove però que ratlla, ja, la maduresa.

Ens afanyem a dir, a propòsit d’Albert Serratosa, que la menció de la història no és, en el seu cas, una qüestió secundària o banal. Perquè parlem d’una persona que en tot moment ha desenvolupat la seva professió molt a prop del poder polític, en diferents plans i instàncies, i en uns contextos institucionals, polítics i socials molt diversos, específics i diferenciats (i, en alguns casos, fins i tot força contraposats entre si). Una persona, en definitiva, a qui els canvis i

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
21 de febrer de 2012
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat