Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Pedro Moreno Ramírez : Estadística territorial de la Provincia de Barcelona 1858. Barcelona: Societat Catalana de Geografia, 2011; 124 p. + 1 CD. Edició i estudi introductori del manuscrit propietat de l’Instituto Geográfico Nacional efectuat per J.I. Muro, F. Nadal i L. Urteaga. ISBN 978-84-9965-079-1.   Presentació editorial : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

Per totes aquestes raons i ates el seu considerable interès geogràfic, la Junta de Govern de la Societat Catalana de Geografia va fer seva la proposta de publicar el referit manuscrit. Ho va fer amb l’objectiu que el llibre, que avui té el lector a les seves mans, esdevingui una veritable instrument de consulta i de treball que ha de servir a geògrafs, historiadors, economistes i arquitectes per tal que ampliïn el coneixement que es té, en l’actualitat, del territori català a mitjan segle XIX, un període en què aquest va ser objecte de pregones transformacions.

La present edició va acompanyada d’un acurat estudi introductori titulat «Pedro Moreno Ramírez, geómetra (1819-post 1890)», realitzat per Jose Ignacio Muro, Francesc Nadal i Luis Urteaga. La seva lectura ha de permetre que el lector conegui qui era aquest

 

agrimensor i en quin context històric i científic va elaborar la seva obra. L’estudi va acompanyat, a més, de tres annexos, que han estat elaborats per a facilitar la consulta de la documentació estadística i geogràfica continguda a l’Estadística territorial de la província de Barcelona. 1858.

Atesa la grandària dels fulls dobles que composen el document manuscrit, cadascun dels quals amida 61,5 per 42,5 cm i conté un dels 25 quadres estadístics en què està dividida l’obra, els editors han cregut oportú subdividir la informació estadística continguda en aquests quadres en diferents apartats estadístics. D’altra banda, la Junta de Govern de la Societat Catalana de Geografia va considerar oportú acompanyar l’edició analògica amb un CD-ROM, que conté una copia digital del manuscrit original.

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
21 de febrer de 2012
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat