Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Pedro Moreno Ramírez : Estadística territorial de la Provincia de Barcelona 1858. Barcelona: Societat Catalana de Geografia, 2011; 124 p. + 1 CD. Edició i estudi introductori del manuscrit propietat de l’Instituto Geográfico Nacional efectuat per J.I. Muro, F. Nadal i L. Urteaga. ISBN 978-84-9965-079-1.   Presentació editorial : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

El present llibre constitueix la primera edició d’una obra que, malgrat el seu considerable interès geogràfic i històric, ha romàs manuscrita i gairebé inèdita durant un segle i mig. Ens referim a l’Estadística territorial de la província de Barcelona por el geómetra D. Pedro Moreno y Ramírez. 1858. Una obra que aquest geòmetra va enviar, el setembre de 1859, a la Comisión de Estadística General del Reino i que, en l’actualitat, es conserva a l’Arxiu Històric de l’Instituto Geográfico Nacional (Madrid). Aquesta tramesa no va ser l’única que va fer Pedro Moreno a la citada comissió, ja que, entre 1857 i 1859, en va realitzar d’altres, en les quals va enviar una copiosa documentació cartogràfica relativa a les províncies de les Balears, Barcelona i Lleida, però cap mes obra de caire estadístic.

Aquest nombrós i valuós conjunt documental formava part d’una estratègia, mantinguda de forma tenaç per Pedro Moreno, per tal d’acreditar davant de la citada comissió la seva vàlua professional tant en el camp de la cartografia cadastral com en el de l’estadística de la riquesa territorial. Moreno devia pensar que, un cop obtingut el reconeixement en ambdós camps, la Comisión de Estadística General del Reino el contractaria per participar en l’aixecament del cadastre general del país.

 

Una empresa cartogràfica i fiscal, l’execució de la qual havia estat encarregada, a finals de 1856 pel govern espanyol a aquesta institució.

Moreno no va aconseguir el seu propòsit i una bona part de la documentació lliurada a la Comisión de Estadística General del Reino va dormir el somni dels justos durant dècades a l’arxiu de l’Instituto Geográfico Nacional. A començaments de la dècada de 1990 s’inicià el procés de recuperació d’aquesta documentació cartogràfica i s’elaboraren els primers catàlegs moderns. Tot seguit, durant la dècada següent, van aparèixer, tal com s’explica a l’estudi introductori, els primers estudis detallats i se n’endegà la difusió.

El procés de recuperació de l’Estadística territorial de la província de Barcelona. 1858 ha estat, tanmateix, una mica més lent. La primera referència explicita a aquesta obra va aparèixer l’any 2006 amb la publicació del llibre El territori dels geòmetres. Cartografia parcel·lària de la província de Barcelona (1845-1895), obra dels autors de l’estudi introductori que acompanya aquesta edició. Aquest llibre dedica un apartat específic a l’anàlisi i descripció de l’Estadística territorial de Pedro Moreno.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
21 de febrer de 2012
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat