Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Pau Alegre (a cura de) (2010): El mapa com a llenguatge geogràfic. Recull de reflexions contemporànies (s. XX). Barcelona - Madrid: Institut d'Estudis Catalans - Instituto Geográfico Nacional, 2010; 389 p. ISBN: 978-84-416-1558-8.   Pròleg de la Junta SCG : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

textos havia de servir com a “materials de suport” al Segon Congrés Català de Geografia. Decidit i fet. Entre setembre de 2007 i desembre de 2008, va anar traduint al català i va anar difonent durant aquells mesos, a través de l’Obrador Obert, un total de vint-i-sis textos. El resultat d’aquesta ingent labor traductora ha estat, sense cap mena de dubtes, una de les contribucions més reeixides d’aquest congrés. Una importància que s’augmenta si tenim en compte que es tracta, en tots els casos, d’una versió catalana molt acurada i personal dels textos originals en anglès o francès.

L’abast d’aquesta tasca i la seva importància geogràfica van empènyer la Junta de Govern de la Societat Catalana de Geografia a aplegar i publicar tots aquests “materials de suport” en un llibre. Aquesta iniciativa va rebre el suport, molt aviat i de forma grata, d’un altre soci de la nostra societat: Joan Capdevila i Subirana. Joan Capdevila, geògraf i enginyer geògraf, cap de la delegació a Catalunya de l’Instituto Geográfico Nacional, sabedor de l’interès d’aquests “materials de suport”, va proposar que el llibre projectat fos fruit d’una coedició entre la Societat Catalana de Geografia i el Centro Nacional de Información Geográfica.

 

No cal dir que la Junta de Govern de la Societat Catalana de Geografia va acceptar de bon grat aquesta proposta per diverses raons. En primer lloc, perquè ha de permetre una difusió més àmplia del treball escomès per Pau Alegre. En segon lloc, perquè resulta un ajut molt benvingut d’un dels principals fruits del Segon Congrés Català de Geografia: El mapa com a llenguatge geogràfic. I, en tercer lloc, perquè representa una primera col·laboració entre l’Instituto Geográfico Nacional i l’Institut d’Estudis Catalans a través d’una de les seves societats filials, la Societat Catalana de Geografia. Una col·laboració que, malauradament, ha trigat molts anys a produir-se, però que esperem que sigui l’inici d’una fecunda relació entre ambdues parts. Aprofitem, doncs, aquest pròleg per expressar el nostre agraïment més sincer a la direcció d’aquest important centre cartogràfic espanyol per la seva col·laboració amb les activitats de la nostra societat.

El llibre va acompanyat d’una interessant presentació, en la qual l’editor justifica l’obra i la tria realitzada. La seva lectura, amena i farcida d’observacions agudes i pertinents, constitueix, d’altra banda, un plaer per a tots els geògrafs interessats en el món de la cartografia. La presentació no amaga,

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
14 d'octubre de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat