Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Josep Puig i Cadafalch: La geografia i els orígens del primer art romànic. Barcelona: Institut d’Estudis Catalans - Institució Patxot, 1930 (Memòries de la Secció Històrico-arqueològica, 3), XVI + 601 p., 5 f. de làm. pleg.   Ressenya de P. Vila (1931) : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

Puig i Cadafalch, perseverant en la seva especialització professional i erudita, ha publicat suara, a càrrec de la Institució Patxot, i com a publicació de la Secció Històrico-arqueològica de l'Institut d'Estudis Catalans, un gros volum d'unes 600 planes intitulat La geografia i els orígens del primer art romànic, profusament il·lustrat amb munió de fotogravats (uns 700) i amb mapes, i editat amb molta cura, Tant pel contingut com per la presentació, el llibre fa joc amb L'arquitectura romànica a Catalunya, talment exhaurida que avui es paga en el mercat llibreter de 500 a 750 pessetes l'exemplar, que costava un centenar de pessetes. El llibre nou és una seqüència del primer, però n'és també una superació.

* * *

Per quedar fora de les nostres disciplines habituals, no recensionarem pas l'estudi analític que fa l'autor de l'evolució del primer art romànic des dels seus remots orígens a través del temps i dels pobles. Enamorats, però, de la simplicitat de línies dels temples

 

mil·lenaris que de tant en tant ens sorprenen agradosament en les nostres correries per Catalunya, només direm que l'autor, amb la identificació dels orígens, l'anàlisi de les formes i l'aclariment en l'evolució dels plans, les estructures i la decoració, ens ha donat una visió comprensiva que ha fet més conscient la nostra estimació pel romànic. A través de les planes del llibre, del text atapeït d'exemples, documentat de plans i reproduccions d'edificis, ens ha semblat que fóra una obra meritíssima per a un llibre manual d'aquest volum i dels tres anteriors, que posés a l'abast del estudiosos i dels excursionistes el panorama del nostre art romànic i l'origen exòtic de les formes que l'infantaren a través del nostre terreny i de l'esperit del nostre poble.

* * *

Nosaltres, però, el que podem parlar és del basament geogràfic que l'autor ha donat al llibre. Puig i Cadafalch ha tingut l'encert de veure clara la influència dels diversos ambients geogràfics en la fixació de les etapes successives d'aquest art.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
21 de desembre de 2009
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat