Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Enric Ribas i Virgili: Mapes topogràfics moderns de Catalunya. Barcelona: Club Excursionista de Gràcia. Secció d’Estudis, 1930; 35 p. Gràfics per Camil Puig i un pel Servei Geogràfic de Catalunya.   Ressenya de P. Vila (1930) : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

aquests fulls n'hi hem vist dos de nous per a nosaltres, el d'Horta de Sant Joan i el d'Ulldecona, llestos en català; però amb afegidures castellanes. La vergonya no les ha deixat sortir fins ara.

* * *

Però si l'exposició és selecta, el catàleg és complet, i ordenat i redactat amb un esperit crític admirable. Des dels mapes corogràfics de Coello fins a la data, tot hi és; creiem que seria difícil trobar-hi alguna llacuna. Sabem les dificultats que comporta un coneixement complet d'aquesta mena de publicacions en fulls —més difícil d'establir que una bibliografia qualsevulla— i això ens permet valorar l'esforç tenaç que els ha calgut a l'Enric Ribas i als seus companys per la rebusca i acoblament de tants de treballs i dades de tan diverses procedències. Però la Secció d'Estudis no s'ha acontentat d'establir una relació catalogada de Mapes topogràfics moderns de Catalunya, sinó que ha acompanyat cada sèrie o cada mapa que s'ho val d'una descripció i d'un breu judici crític d'home entès en la matèria. A més, diversos

 

gràfics. Això fa que aquest catàleg sigui una guia inapreciable per a tota persona que vulgui consultar o adquirir un mapa de terres catalanes.

Ara podem dir que tenim catalogada tota la producció cartogràfica de les terres catalanes (**) gràcies a la iniciativa primera del Centre Excursionista de Catalunya i al complement magnífic, definitiu, que acaben de posar-hi els companys del Club Excursionista de Gràcia.

Això sí que és treballar fervorosament i positiva[ment, a l'original] per Catalunya!

[Pau Vila, ressenya a La Publicitat (6 de juliol de 1930) amb el títol: "Cartografia moderna de Catalunya: una exposició i un catàleg"]


(**) Més endavant, Enric Ribas va tenir cura de la publicació de dos suplements (1932 i 1935) del catàleg de "Mapes topogràfics moderns a Catalunya" a la revista Mai Enrera, el butlletí del Club Excursionista de Gràcia. També van circular en forma de separates editades per la mateixa entitat gracienca.

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
16 de novembre de 2009
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat