Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Josep Iglésies: El Priorat. L’extensió de la comarca natural. Reus: Llibreria Nacional i Estrangera – Centre de Lectura, 1930; 45 pp.   Ressenya de P. Vila (1930) : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

Tot just acabàvem de publicar el nostre article-comentari al llibre de Josep Iglésies Delimitació del Camp de Tarragona. La font històrica en la demarcació de les comarques catalanes, quan el susdit autor, treballador infatigable, ens adreçava un tiratge a part d'un altre estudi publicat a la Revista del Centre de Lectura de Reus: El Priorat. L'extensió de la comarca natural, treball d'una cinquantena de pàgines de format gran, il·lustrat amb mapes i croquis. Per la presentació i pel tema és, doncs, un complement del llibre anterior, al qual hem fet referència.

Tant per la menor extensió del territori estudiat, com pel domini que l'autor té ja de les generalitats de la qüestió, aquesta nova publicació de Josep Iglésies guanya encara l'altra en mètode i en concisió.

* * *

 

Cal dir que el Priorat és, en si, un tema apassionant, no tant per la netedat amb què es presenten alguns dels seus elements originadors, com pels interessos que al voltant del seu nom s'han mogut en aquests darrers temps. Cert és, però, que per a l'investigador, per al geògraf, aquests interessos no compten; així, l'autor veu el problema de la delimitació amb tota objectivitat. EI vi excel·lentíssim de les aspres terres prioratines, no ens fa perdre el cap.

Es tracta d'un territori enclòs entre muntanyes, apèndix de les comarques veïnes, Ribera d'Ebre, Camp de Tarragona, amb les quals s'ha lligat més o menys estretament segons les circumstàncies administratives o econòmiques; en els temps contemporanis tota la seva activitat primordial, l'agrícola-vinícola, es relaciona amb el Camp tenint a Reus per centre d'atracció.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
29 d'octubre de 2009
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat