Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Joaquim Pla i Cargol: La Tierra y el hombre. Girona: Dalmau Carles, Pla, 1922; 185 pp.   Ressenya de P. Vila (1923) : 
pàg.    1 
 

Un llibre de la mateixa matèria i de to semblant a l’anterior [Santaló: Geografía General], eixit de les mateixes premses i amb pocs dies de diferència l’un de l’altre, és un fet que val la pena d’ésser assenyalat perquè al nostre entendre això no és una coincidència sinó un símptoma.

La publicació d’aquestes dues obretes a Catalunya evidencien en el professorat un anhel de renovació de l’ensenyament geogràfic i un endegament encertat d’aquesta mena d’estudis. Aquests volums són, doncs, per nosaltres el preludi d’una formació geogràfica veritable de les noves generacions i l’esperança que dins uns quants anys, almenys, no es pugui dir dels catalans que som un poble que no sap geografia.

Aquests inquiets amics de Girona, així com els incansables editors, mereixen tota llei de lloances per les seves desvetlladores iniciatives geogràfiques.

Així com el llibre del senyor Santaló s’endreça a l’ensenyament secundari, aquest d’en Joaquim Pla és per als nois de l’Escola Primària.

L’autor no el dóna pas com un text sinó que modestament el presenta com a llibre de lectures geogràfiques per comentar a l’Escola. Nosaltres creiem que en mans d‘un bon mestre aquest llibre pot ser un magnífic text escolar de geografia física i humana alhora. perquè cada tema està tractat expositivament i porta adjunt uns quants exercicis d’observació, d’experimentació i d’execució i clou amb un interrogatori auxiliar.

 

Assenyalarem alguns dels seus temes per donar una idea més clara del seu contingut:

"La exploración de la Tierra… – Las aguas continentales… - Las rocas y los estratos… - La humedad atmosférica y las lluvias… - La acción destructora y constructora de los seres vivos… - La energía interna de la Tierra… - Los desiertos y las estepas… - La tundra. – La selva ecuatorial… - Población del mundo y su repartición en el mismo. – Densidad de población. – Las ocupaciones geográficas como un producto geográfico… - La influencia del medio geográfico en la vida humana", etc.

Hom pot veure per aquests títols la selecció de temes i l’interès llur els quals, cal dir, demés, que estan tractats amb un esperit de síntesi a l’abast de la intel·ligència dels alumnes dels darrers graus de l’escola primària, i il·lustrats amb cartes i gravats per augmentar el seu interès i aclarir els conceptes. També el mestre trobarà a la fi del llibre una nota bibliogràfica per a documentar-se.

En acabar de donar compte d’aquest llibre i de l’anterior volem recordar el nom del malaguanyat educador Joan Palau, que fou el primer que a la nostra terra aportà a l’escola les noves concepcions geogràfiques, ja que la llavor que ell llençà, potser prematurament, gràcies als mestres de bona voluntat, com els senyors Santaló i Pla, comença ara a donar florida. [Pau Vila a Butlletí dels Mestres, 29 (1923); pp. 116-117]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
18 de setembre de 2009
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat