Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Miquel Santaló: Geografía General. Girona: Dalmau Carles, Pla, 1922; nova edició: 1930; 346 pp.   Ressenya de P. Vila (1923) : 
pàg.    1  ·  2 
 

Abans que tot cal dir que aquest nou llibre representa un esforç lloabilíssim per posar l’ensenyament de la Geografia al pas del que es fa actualment en els països capdavanters d’aquesta ciència, com França, Anglaterra i Estats Units.

En aquest llibre són posats, a bon segur que per primera vegada, a l’abast dels alumnes normalians i batxillers els conceptes moderns de la geografia física i de la geografia humana.

Dóna, demés, la impressió d’ésser una obra nascuda al calor de la classe, elaborada en el treball de preparació docent de cada dia i publicada per servir d’adjutori als alumnes mancats d’un text apropiat per seguir amb un estudi personal les exposicions de les noves síntesis geogràfiques presentades pel professor.

Així la necessitat de subvenir aquesta deficiència en l’ordre dels texts escolars de geografia, haurà forçat l’autor, portat d’un tan bon desig, a publicar el seu llibre més aviat del que hauria volgut i d’aquesta pressa se’n ressent, potser, el conjunt.

 

I no té res d’estrany que així sigui, perquè cal fer-se càrrec del que representa en un país sense tradició geogràfica com Espanya, on fins ara en Normals, Instituts i Universitats la Geografia enlloc no ha passat del caràcter descriptiu, com en temps de Malte-Brun, quan no es fa aprendre als alumnes una rastellera de noms i xifres, com si estudiessin la Geografia de Ptolemeu; cal fer-se càrrec, repetim, de la situació del professor, que sent la responsabilitat de la seva comesa i vol aportar als seus deixebles les noves valors científiques que circulen pel món. Aquest professor no té altre remei que convertir-se en un autodidacta i elaborar en els llibres i en la realitat els coneixements que l’Estat no li ha proporcionat amb els seus ensenyaments deficients, i, per les mateixes causes, tampoc troba la literatura científica suficient en el país, per la qual cosa ha de recórrer a la producció estrangera. Però si així ell pot satisfer l’abastament de les seves necessitats intel·lectuals i professionals, no pot trobar, en canvi, el manual per als alumnes que pugui fixar i completar la paraula o l’experiment de la càtedra o ajudar a generalitzar el fenomen observat en plena naturalesa. I per això en el professor digne d’aquest nom pot produir-se l’apressament de produir el llibre que falta.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
18 de setembre de 2009
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat