Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Martí Boada i Roser Maneja (coords.): El patrimoni socioambiental del Campus de l’Autònoma. Cerdanyola del Vallès: Universitat Autònoma de Barcelona, 2005; 299 pp.
ISBN 84-490-2401-3.
  Revisió de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

No hi manca, en canvi, una breu història del bosc mediterrani per donar pas a la caracterització d’aquesta formació vegetal a Catalunya i al Vallès. A la UAB hi ha 81 ha de bosc, gairebé una tercera part de l’extensió del campus, les quals són localitzades, sobretot, a la seva meitat occidental. Les pinedes, els alzinars i les rovires són descrites profusament de conjunt amb la fauna que hi habita. D’igual manera es fa amb els conreus i els prats. En aquest context, però, caldria remarcar --el text no ho fa prou-- la importància capital de les zones conreades com a inductors de l’escreix de biodiversitat en la franja de contacte que mantenen amb l’espai silvopastoral.

Finalment, el repàs de l’estudi del món blau es concentra, per una banda, en la mesura i la valoració del balanç hídric de l’àmbit compartimentat per les conques de drenatge de dues rieres escardalenques les quals, però, compten amb una bona reserva d’aigües subterrànies. Val la pena remarcar que encara resten quatre pous amb possibilitat d’exploració de la cinquantena que hi havia a la primera meitat del segle vint la majoria dels

 

quals s’han aperduat. Per altra banda, l’estudi ressegueix la vegetació de ribera que acompanya el recorregut de les rieres al·ludides, fins i tot dintre dels àmbits que caldria classificar en el món gris de la UAB.

De conjunt, insisteixo, Els tres móns de l’Autònoma composen una aproximació original, documentada i globalitzadora de l’estat ambiental del campus. La presentació dels textos amb l’acompanyament d’abundós material gràfic de qualitat (fotografies, mapes, diagrames...) facilita la seva lectura i comprensió en gran manera. Les pàgines amb textos expressament redactats per a detallar singularitats (...en diuen "transectes") reforcen el caient pedagògic del llibre, tan avingut amb la funció de l’àmbit estudiat. Posem per cas, la descripció dels diversos recorreguts de la natura traçats en les zones més verdes. Confiem que el llibre serà una eina per a la conscienciació ambiental de la comunitat universitària i dels habitants del seu rodal per a fruir-ne amb mesura.

[Pau Alegre, 12 de juny de 2009]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
12 de juny de 2009
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat