Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
AA.DD. : La cartografia cadastral a Espanya (segles XVIII-XIX). Barcelona: Institut Cartogràfic de Catalunya, 2007 (Col. Monografies, 32); 199 pp. Presentació de Jaume Miranda. Introducció de M.C. Montaner, F. Nadal i L. Urteaga. ISBN 978-84-393-7381-0.   Introducció de l'obra : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

Tanmateix, la manca d'un cadastre general no ha significat necessàriament l'absència de cartografia cadastral. Els successius intents de reforma fiscal escomesos a Espanya des de començaments del segle XVIII van deixar darrere seu un abundant cabal de documentació cartogràfica de tipus cadastral. L'esmentada documentació, encara mal coneguda, és segurament menor del que els estudiosos del territori desitjarien, però força més rica del que s'havia cregut fins ara. Aquest llibre n'és una prova fefaent.

La història de la cartografia cadastral ha estat i és un camp de recerca clàssic conreat tant pels historiadors de la cartografia, com pels geògrafs i historiadors interessats en les transformacions històriques i culturals del paisatge. També ha atret l'atenció d'historiadors i economistes especialitzats en la història de la hisenda publica, ja que el cadastre ha estat, per a bona part de les societats modernes, un dels pilars econòmics de l'Estat. Aquesta diversitat d'interessos fa que el seu estudi conformi un suggestiu camp de recerca pluridisciplinar.

 

Aquest llibre aplega les ponències presentades en el seminari sobre la cartografia cadastral a Espanya (segles XVIII-XX), organitzat per l'Institut Cartogràfic de Catalunya amb la col·1aboració del Departament de Geografia Humana de la Universitat de Barcelona i que es va celebrar a Barcelona els dies 20 i 21 d'octubre de 2005. En aquest seminari hi van participar investigadors de nou universitats, i també tècnics procedents de l'Oficina Regional del Cadastre de Barcelona, de l'Instituto de Cartografia de Andalucía i del mateix Institut Cartogràfic de Catalunya.

Les ponències s'han agrupat en quatre parts diferenciades a partir de criteris històrics i temàtics. La primera part, titulada Els projectes il·lustrats, aplega dues ponències relatives a la cartografia cadastral realitzada des de la instauració de la dinastia dels Borbons fins a la reforma liberal de la Hisenda de 1845. La primera ponència, obra de la geògrafa Concepción Camarero Bullón, especialista en el cadastre del marquès de la Ensenada, tracta la qüestió de la cartografia

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
9 de febrer de 2009
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat