Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Alex Tarroja, Margarida Castañer i Montserrat Mercadé (dirs.): Anuari Territorial de Catalunya, 2007. Barcelona: Societat Catalana d’Ordenació del Territori, 2008; 500 pp: presentació de Margarida Castañer. ISBN 978-84-92583-06-5.   Ressenya d'E. Sau : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

El mapa de síntesi on se situen tots els temes de l'Anuari és el "Mapa de localització de les entrades". L'any 2007 ni el Pallars Jussà, ni la Noguera van patir cap conflicte territorial que s'hagi considerat rellevant per aparèixer a la publicació de l'any. Sense entrar a valorar el conjunt de la cartografia de l'Anuari, cal dir que aquest mapa presenta, al meu entendre, un problema de comprensió. D'una banda sembla confusa la distinció entre els epígrafs "Entrades d'infraestructures lineals" i "Infraestructures lineals". No sé si en un mapa d'aquestes característiques paga la pena distingir amb gris algunes de les infraestructures lineals que existeixen en el territori quan la seva presència aporta poc a la lectura cartogràfica; en canvi, remarcar amb un color destacat el traçat de les infraestructures tractades en la publicació pot ser útil però la dificultat rau a saber quin dels números que estan col·locats al llarg d'aquest traçat es correspon amb la infraestructura referida. A tall d'exemple es pot dir que l'entrada 17 correspon a l'Autovia A-7 a les Terres de l'Ebre però en el recorregut remarcat amb blau s'hi troben, a més del número 17, el 161, el 157 i el 53. És possible que el color blau sigui només un indicador perquè el lector identifiqui que es parla d'aquella infraestructura però la tendència de qui llegeix el mapa és buscar la vinculació entre color i número d'article i aquest connexió es podria resoldre si traçat i entrada fossin del mateix color, per exemple.

 

Tampoc no em sembla molt reeixit el títol que han posat en el petit mapa de plans territorials perquè el seu contingut barreja uns documents de planificació, que depenen del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, amb un concepte vinculat a l'organització del territori, la vegueria, que depèn de Governació i Administracions Públiques. Per mantenir la coherència amb el títol del mapa potser el concepte "vegueria" no hauria d'estar en el mapa ja que, ara com ara, el debat dels territoris que en volen ser no generen cap pla específic i si se'ls en genera algun, com ha passat amb la zona del Penedès, la figura que se'ls aplica és la de pla director territorial i són entesos com a àmbits de planificació territorial i no com àmbits de gestió de l'Administració de la Generalitat.

En el butlletí del mes de desembre, l'Institut d'Estudis Catalans va fer una ressenya sobre la presentació de l'Anuari en la qual destacava, al seu parer, aquells casos més conflictius. Com a ciutadana potser focalitzaria l'atenció en l'article relacionat amb el Pacte nacional per a l'habitatge ja que sense dubtar de la bondat política d'aquest document no deixa de sorprendre que s'hagi hagut de signar un pacte que fins a cert punt fa evident la poca sensibilitat que havien adquirit les polítiques (?) d'habitatge al cap de 30 anys de governs democràtics (autonòmics i locals) i no deixa de sorprendre que s'hagi d'establir un "pacte" per evitar perjudicis als grups socialment més febles que, diuen, s'estaven quedant fora del "mercat"... Sort que els francesos també en van fer un de pacte...

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
9 de febrer de 2009
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat